Η ιστορία της Λεοντείου

Το Δημοτικό Σχολείο “Άγιος Διονύσιος” λειτούργησε με τη μορφή αυτή ως το 1889, χρονιά κατά την οποία ο Καθολικός Επίσκοπος Αθηνών πέτυχε την επέκτασή του σε Γυμνάσιο και Λύκειο με τη βοήθεια του μεγάλου φιλέλληνα Πάπα Λέοντος ΙΓ΄, ο οποίος βοήθησε οικονομικά την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου.

Το 1897 το σχολείο μεταφέρθηκε από την Πλάκα στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Σίνα 4.

Το 1907 ο τότε Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, αποφάσισε να καλέσει και να αναθέσει στη συνέχεια τη διεύθυνση του σχολείου στα μέλη μιας αδελφότητας μοναχών, η οποία διηύθυνε ορισμένα σχολεία με ανάλογες αρχές στην Κωνσταντινούπολη. Επρόκειτο για τη Μοναχική Κοινότητα των Μαριανών Αδελφών.

Το 1916 ιδρύθηκε παράρτημα στην Πάτρα που λειτούργησε μέχρι το 1945. Εκεί άλλωστε διδάχθηκε τη γαλλική γλώσσα ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Το 1924 ιδρύθηκε το “Λεόντειο Λύκειο Πατησίων”, στην τοποθεσία που βρίσκεται και σήμερα, Νεϊγύ 17. Το 1962 το αρχικό σχολείο που μέχρι τότε βρισκόταν στην οδό Σίνα, μεταφέρθηκε στην Νέα Σμύρνη όπου λειτουργεί από τότε με την επωνυμία “Λεόντειο Λύκειο Ν.Σμύρνης”. Και τα δύο Σχολεία επεκτείνονται μέχρι σήμερα για να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες τους.

Σήμερα στην Νέα Σμύρνη λειτουργούν δύο δημοτικά (το “Άγιος Διονύσιος” και το “Χρυσόστομος Σμύρνης”) και στο Γυμνάσιο – Λύκειο του “Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης” φοιτούν, συνολικά, 1.900 περίπου μαθητές. Στο “Λεόντειο Λύκειο Πατησίων” λειτουργεί Δημοτικό σχολείο και Γυμνάσιο – Λύκειο με 1600 μαθητές συνολικά. Εδώ και δύο χρόνια λειτουργεί και νηπιαγωγείο υπό την αιγίδα του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο του Λεοντείου Λυκείου

Βρείτε μας στο Facebook!

Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης

@neasmyrni.leonteios

Βρείτε μας στο Facebook!

Λεόντειο Λύκειο Πατησίων/ Lycée Léonin de Patissia

@leonteios.llp