XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Παιδαγωγικό Συμπόσιο – Το σχολείο του μέλλοντος

Please log in or register to like posts.
News

Η συμπλήρωση του 200ού έτους παρουσίας και εφαρμογής της Μαριανής Παιδαγωγικής σηματοδοτεί την ανάγκη, αλλά και την επιθυμία για ένα νέο ξεκίνημα. Από το 1817 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει άρδην αμέτρητα πράγματα και παρατηρείται, όπως είναι φυσικό, μία επαλαμβανόμενη προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

Η ποιότητα, ωστόσο, ποτέ δε γνώρισε εκπτώσεις. Και ουδέποτε παρατηρήθηκε οποιασδήποτε φύσεως αλλοίωση στις αρχές και τις αξίες του Μαριανού Τάγματος, που αισίως «μπήκε» στον τρίτο του αιώνα.

Στις 19 και 20 Ιανουαρίου, στη Λεόντειο Πατησίων και στη Λεόντειο Νέας Σμύρνης αντίστοιχα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθεί το διήμερο Παιδαγωγικό Συμπόσιο. Ένα συμπόσιο ανοιχτό, για να παρευρεθεί όποιος ενδιαφέρεται, ένα συμπόσιο που θα οδηγήσει σε συζητήσεις επί συζητήσεων για το παιδαγωγικό έργο, τους τρόπους, τα προβλήματα, το χθες, το σήμερα και το αύριο του σχολείου, των παιδιών και των καθηγητών.

Ακριβώς εκεί βρίσκεται η ουσία του – στο αύριο, στο μέλλον. Στο μέλλον, στο οποίο η Λεόντειος έχει ιστορικό καθήκον να συνεχίσει να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο και να μην παύσει να πλάθει πρώτα ενάρετες προσωπικότητες κι έπειτα επιστήμονες.

Το συμπόσιο θα τιμήσουν με την παρουσία τους εξέχουσες φυσιογνωμίες.

Στα Πατήσια, στις 19 Ιανουαρίου, μετά τον εναρκτήριο χαιρετισμό  του καθηγητή της θεολογικής σχολής της Καταλονίας,  frère Lluis Serra Llansana, θ’ ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με θέμα«Χριστιανική Παιδαγωγική: πραγματικότητα, προοπτικές και προκλήσεις για το μέλλον», στην οποία θα συμμετέχουν ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών κ.κ. Σεβαστιανός, ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ, ο προκοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μάριος Μπέγζος, και ο Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής ΦΠΨ του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσικό δρώμενο μαθητών του σχολείου.

Στις 20 Ιανουαρίου, στη Νέα Σμύρνη αυτή τη φορά, η έναρξη των εργασιών του συμποσίου θα σημάνει και την παράλληλη παρουσία των 5 διαφορετικών εργαστηρίων (ατελιέ). Έπειτα, θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η εκπαίδευση ως φορέας διαμόρφωσης της κοινωνίας του μέλλοντος», στην οποία θα συμμετέχουν η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Ισμήνη Κριάρη, η Πρόεδρος του τμήματος ΦΠΑ του ΕΚΠΑ, Μαρία Ζωή Φουντοπούλου, ο Ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Ι. Σπανός και ο Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Sciences Po) και στο Κολλέγιο της Ευρώπης (Μπρυζ), Λουκάς Τσούκαλης. Και η δεύτερη ημέρα θα ολοκληρωθεί με μουσικό δρώμενο.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα εργαστήρια, απαιτείται εγγραφή σε αυτά, διότι ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Εγγραφή μπορείτε να κάνετε πατώντας ΕΔΩ.

Αναλυτικά τα εργαστήρια:

– «Λασαλιανή Παιδαγωγική. Παιδεία δεν είναι μόνο η εκπαίδευση»

– «Παιδαγωγική Φρενέ / Θεσμική Παιδαγωγική

– «Μοντεσσοριανή αγωγή στην ελληνική πραγματικότητα: θεωρητική κάλυψη και πρακτική προσέγγιση από τα 2,5 έως τα 12 έτη»

– «Σχολή Χιλλ. Προσεγγίζοντας την έννοια του χρόνου στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο»

– «Χαρισμάθεια. Διαφοροποιημένη εκπαίδευση σε τάξεις πολλαπλών ταχυτήτων…όπως αυτές του ελληνικού σχολείου»

Σας περιμένουμε να δώσετε το παρόν!

Περισσότερες πληροφορίες στο http://www.leonteios.edu.gr/symposio/index.html
και στη Σελίδα του Παιδαγωγικού Συμποσίου στο Facebook

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.