XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Γιάννης Βλασσόπουλος  Μαθηματικός ερευνητής (Απόφοιτοι μας απαντούν σ ένα ερώτημα…)

Please log in or register to like posts.
News

«Από τη μαθητεία σας στη Λεόντειο τι πιστεύετε ότι αποκομίσατε που σας βοήθησε στον ευρύ κύκλο σπουδών σας και στην επαγγελματική σας πορεία?» 

Γιάννης Βλασσόπουλος  Μαθηματικός ερευνητής

Institut des Hautes Etudes Scientifiques

Εξι χρόνια στη Λεόντειο ήταν μια δυνατή προετοιμασία για σπουδές και έρευνα στα μαθηματικά.

Είχα την τύχη να έχω καθηγητές που δεν έμεναν μόνο στη ύλη για τις εξετάσεις αλλά προσπαθούσαν να δείξουν το βάθος, την ομορφιά και τη χρησιμότητα της επιστήμης. Θυμάμαι με αγάπη το μαθηματικό Πέτρο Γρέσση (συστηνόταν σε εμάς ως “θείος Πέτρος” εξηγώντας ότι ούτως η άλλως θα του βγάλουμε ένα παρατσούκλι οπότε προτιμάει να επιλέξει ένα μόνος του).  Κάποια από όσα έμαθα μαζί του, μου έχουν μείνει σαν στάνταρ ομορφιάς μέχρι και σήμερα.

Τα εργαστήρια φυσικής και χημείας ήταν ένα άλλο πεδίο όπου ήρθα σε επαφή με το κομμάτι της περιπέτειας και των εφαρμογών στην επιστήμη.

Η έμφαση στην κουλτούρα αριστείας που επικρατούσε στο σχολείο είναι επίσης κάτι που ταίριαζε με το περιβάλλον της έρευνας στο οποίο βρέθηκα μετά στις σπουδές και τη δουλειά μου.

Δεν είναι όμως μόνο τα μαθήματα που έπαιξαν ρόλο αλλά και η κοινωνική ζωη με τους συμμαθητές. Και από αυτό το κομμάτι έχω πολυ καλές αναμνήσεις. Γενικά υπήρχε ισορροπία μεταξυ μαθημάτων και διασκέδασης και ειδικά για εμένα, όσον αφορά στα σπορ. Η ισορροπία αυτή θεωρώ ότι ήταν σημαντική και αργότερα για να ανταπεξέλθω στις πολλές ώρες δουλειάς κατά τη διάρκεια του διδακτορικού μου στις ΗΠΑ.

Οσο για τα γαλλικά, αυτά προφανώς μου έχουν φανεί χρήσιμα αφού μένω και δουλεύω στo Παρίσι.

Δεν το ήξερα όταν ήμουν μαθητής αλλά η Γαλλία είναι από τις πιό ισχυρές χώρες στα μαθηματικά.

Γιάννης Βλασσόπουλος

Συντακτική ομάδα eall.gr

 

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.