XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Ο μαγικός κόσμος των επιτραπέζιων παιχνιδιών…ένας διαγωνισμός διαφορετικός από τους άλλους

Please log in or register to like posts.
News

Ο συν Απόφοιτος Τάσος Γρηγορόπουλος είχε αυτή την όμορφη ιδέα… Το παιχνίδι είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης και χάρη στις νέες τεχνολογίες το θέμα έχει πάρει καινούργιες και πρωτόγνωρες διαστάσεις, τόσο που διαφαίνεται πως ο άνθρωπος θα εξελιχθεί σε homo ludens και το παιχνίδι θα διαμορφώνει την κοινωνία του αύριο.

Όπως αναγράφεται στο άρθρο του ethnos.gr:

Πώς φτιάχνεται όμως ένα επιτραπέζιο, αλλά και τι γνώσεις χρειάζονται; Πώς είναι η αρχική ιδέα και πώς καταλήγει σε εμάς; Υπάρχουν Ελληνες δημιουργοί και εταιρείες που ασχολούνται με τον μαγικό κόσμο των επιτραπέζιων παιχνιδιών;

Ο κόσμος αυτός είναι πολύ ανταγωνιστικός – κάθε χρόνο τα καινούργια παιχνίδια που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά είναι πάνω από 700.

Σημαντικές εξαγωγές
Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικούς σχεδιαστές επιτραπέζιων παιχνιδιών και μάλιστα με διεθνή καριέρα – έχουν κερδίσει βραβεία σε εκθέσεις, περίοπτες θέσεις σε καταστήματα και πραγματοποιούν σημαντικές εξαγωγές με τα καινοτόμα και αισθητικώς ανεβασμένα παιχνίδια τους.

Σχεδιαστής ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, αρκεί να διαθέτει αγάπη, πολύ μεράκι και πλούσια φαντασία: Ολα τα επιτραπέζια παιχνίδια κρύβουν πίσω τους μαθηματικά, αλγόριθμους, πιθανότητες και στατιστική.

Τα επιτραπέζια χωρίζονται σε κατηγορίες: υπάρχουν τα εκπαιδευτικά, που έχουν σκοπό τη διασκέδαση, τα παιχνίδια γνώσεων, τα παιχνίδια στρατηγικής, τα παιχνίδια με κάρτες, με ζάρια, τα παιχνίδια μνήμης, σκέψης, λογικής, μπλόφας, τα παιχνίδια δεξιότητας – λεπτής κινητικότητας και ισορροπίας και τα party games.

Τα διάφορα play καφέ που έχουν ανοίξει στην Αθήνα έχουν μεγάλη συνεισφορά στην άνθιση του επιτραπέζιου παιχνιδιού στην Ελλάδα και του εναλλακτικού τρόπου διασκέδασης που προσφέρουν. Αλλωστε το επιτραπέζιο δεν έχει ηλικία.

Οπως αναφέρει ο κ. Τάσος Γρηγοριάδης, ένας εκ των διοργανωτών του διαγωνισμού, η Ελλάδα της κρίσης έχει πολλές δυνατότητες.

«Είναι ομαδικό χόμπι»
«Κάθε φορά που πεθαίνει ένας τομέας ανοίγουν άλλοι. Το επιτραπέζιο είναι ένα παιχνίδι που δεν μπορείς να παίξεις μόνος σου. Είναι ομαδικό χόμπι. Είναι κάτι που θα το μοιραστείς με αγαπημένους φίλους και μέσα απ’ αυτήν τη διαδικασία θα έχεις μια ιστορία να διηγηθείς».

Από τον διαγωνισμό έχουν κυκλοφορήσει 17 παιχνίδια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οπως σημειώνει ο κ. Γρηγοριάδης, όλα ξεκίνησαν από έναν πειραματισμό μιας παρέας πριν από 7 χρόνια, «όταν για πλάκα είπαμε γιατί δεν κάνουμε κι εμείς έναν διαγωνισμό στα πρότυπα του εξωτερικού και τελικά εκδόθηκε το πρώτο παιχνίδι. Από την επόμενη χρονιά αρχίσαμε να το αναβαθμίζουμε βήμα βήμα και φτάσαμε στο σήμερα. Από τα πέντε παιχνίδια που διαγωνίζονταν τότε σήμερα έχουμε φτάσει να έχουμε 48 συμμετοχές Ελλήνων δημιουργών και τελικά να διαγωνίζονται 31 παιχνίδια από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Πλέον έχουμε 7 ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο».

Οσο για την κοινή διαπίστωση ότι τα επιτραπέζια δεν είναι στην κουλτούρα μας, ο ίδιος αναφέρει χαμογελώντας «ότι μάλλον φταίει ο ήλιος και η θάλασσα, διαφορετικά ο Ελληνας έχει αποδείξει ότι και μπορεί να σχεδιάσει με μεγάλη επιτυχία επιτραπέζιο και μπορεί να παίξει πολύ ανταγωνιστικά και να διασκεδάσει». g

Βαγγέλης Μπαγιαρτάκης, ΦυσΙκός – σχεδιαστής επιτραπέζιων
Εκανε επιτυχία με το «Among the Stars»

Σπούδασε φυσικός και για πολλά χρόνια εργαζόταν σε εταιρεία πληροφορικής. Από μικρό παιδί είχε τρέλα με τα επιτραπέζια παιχνίδια και αυτό συνεχίστηκε και στα φοιτητικά του χρόνια. Αρχές του 2014, όμως, πήρε τη μεγάλη απόφαση: παράτησε τη δουλειά για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μεγάλη του αγάπη, τα επιτραπέζια.

Αν και είναι πατέρας τριών παιδιών, περιμένοντας και τη γέννηση του τέταρτου, ο 35χρονος Βαγγέλης έχει εκδώσει πάνω από 10 παιχνίδια στην ελληνική και παγκόσμια αγορά και φέτος είναι πρόεδρος στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού. «Οταν ασχολείσαι με τα επιτραπέζια παιχνίδια, κάποια στιγμή μπορεί να σου έρθουν και σένα κάποιες ιδέες. Σκεφτόμουν τι παιχνίδι θα μπορούσε να βγει και να πιάσει στην ελληνική αγορά;

Ενα θέμα που θεώρησα ότι θα ήταν πολύ οικείο και θα άρεσε θα ήταν τα σουβλατζίδικα και έτσι προέκυψε το «Souvlaki Wars», το οποίο ήταν και το πρώτο παιχνίδι που κέρδισε στον διαγωνισμό και μέχρι τώρα έχει πουλήσει στην Ελλάδα πάνω από 15.000 κόπιες! Με δεδομένη αυτή την επιτυχία προσέγγισα μια εταιρεία, η οποία έβγαλε το παιχνίδι στην αγορά».

Το «Among the Stars» είναι, ωστόσο, η μεγαλύτερή του επιτυχία, καθώς έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και είναι ίσως το μοναδικό επιτραπέζιο παιχνίδι Ελληνα σχεδιαστή που έχει κάνει πάνω από 20.000 κόπιες σε όλο τον κόσμο!

Λίγα χρόνια μετά ακολούθησαν και άλλα, όπως «Παλέρμο – Το μεγάλο ξεκαθάρισμα», κάποιες επεκτάσεις του «Among the Stars, το «Sing it», το «Dice City», το «Νησί των Πειρατών» και το «Pursuit of Happiness» κ.ά.

«Τα επιτραπέζια θα ήθελα να γίνουν κομμάτι της κουλτούρας μας. Είναι ένας πάρα πολύ ωραίος τρόπος διασκέδασης και ψυχαγωγίας, γιατί φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Πάρα πολλοί γονείς συχνά διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά τους είναι μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή. Με ένα επιτραπέζιο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Είναι η πιο αγνή μορφή ψυχαγωγίας».

Χρήστος Δαρσακλής, στρατιωτικός
Οταν οι παίκτες ονειρεύονται όλα γίνονται

Αν και στρατιωτικός στο επάγγελμα και πατέρας δύο μικρών κοριτσιών, δηλώνει ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι το χόμπι του, το… κόλλημά του. Πέρυσι συμμετείχε με δύο παιχνίδια και φέτος διαγωνίζεται με το «When I dream», ένα παιχνίδι για τα όνειρα!

«Μου αρέσουν πολύ τα όνειρα», εξηγεί. «Θυμάμαι ότι κρατούσα και ημερολόγιο με τα όνειρά μου και αυτό το έκανα παιχνίδι!

Πόσοι θυμούνται τα όνειρά τους; Πόσοι μπορούν με σιγουριά να πουν τι είδαν στο όνειρό τους; Σε αυτό το παιχνίδι, παρέα, ένας παίχτης θα κλείσει τα μάτια του και… θα πέσει για ύπνο. Οι υπόλοιποι παίχτες θα προσπαθήσουν να του περιγράψουν το όνειρό του, το οποίο θα απεικονίζεται στην κάρτα με μία λέξη ο καθένας. Ονειρα γλυκά έως εδώ… Τι γίνεται όμως όταν κάποιοι από τους παίχτες έχουν σκοπό να του θολώσουν το όνειρο και να μαντέψει λάθος;

Δεν θα πούμε περισσότερα για να υπάρχει και σασπένς», λέει χαμογελώντας. «Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι μια πάρα πολύ ωραία ασχολία. Φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, τους ψυχαγωγούν, ακονίζουν πολλές φορές το μυαλό τους ή τους βοηθούν να ξεφύγουν για λίγο από την καθημερινότητά τους. Με το να ασχοληθώ με τον σχεδιασμό ενός παιχνιδιού γνώρισα και το ”δημιουργικό” κομμάτι».

Μαίρη Μάγκου, εκπαιδευτικός- σχεδιάστρια επιτραπέζιων
Η δημιουργός που διδάσκει παιχνίδια…

Η 25χρονη Μαίρη Μάγκου είναι η μικρή της παρέας. Αν και σπούδασε δασκάλα και σήμερα κάνει το μεταπτυχιακό της στη Διδακτική των Μαθηματικών, η αγάπη της για τα επιτραπέζια την οδήγησε σε άλλα μονοπάτια…

Πριν από έναν μήνα κατάφερε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα και να δει στα ράφια των καταστημάτων να εκδίδεται το παιχνίδι της με τον τίτλο «Abla Ubla»!

Ωστόσο έχει κι έναν ακόμη λόγο για να χαίρεται. Είναι η πρώτη δημιουργός επιτραπέζιων παιχνιδιών που διδάσκει σε ιδιωτικό σχολείο το μάθημα Παιδαγωγικά Παιχνίδια σε παιδιά!

«Οταν ήμουν πάρα πολύ μικρή, 4 με 5 ετών, έπαιζα πάρα πολλά επιτραπέζια με τον πατέρα μου. Κάθε απόγευμα ασχολούμασταν τουλάχιστον 2 με 3 ώρες και από τότε έτρεφα μεγάλη αγάπη γι’ αυτά.

Σε ένα ιδιωτικό σχολείο κάποιοι οικογενειακοί φίλοι πήραν την απόφαση να εντάξουν στο πρόγραμμα σπουδών τους ένα μάθημα που λέγεται παιδαγωγικά παιχνίδια. Κάθε εβδομάδα από μία ώρα τα παιδιά έχουν στο πρόγραμμά τους παιχνίδια από όλο τον κόσμο με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους.

Ενα επιτραπέζιο παιχνίδι είναι μια δομημένη κοινωνική δραστηριότητα, στην οποία τα παιδιά μαθαίνουν να εξασκούν και να μαθαίνουν πολύτιμες αρχές που συναντούν στη ζωή τους.

Εννοιες όπως μοιράζομαι, περιμένω τη σειρά μου, συνεργάζομαι, αποδέχομαι αλλά και μαθαίνω από τις αποτυχίες, επικοινωνώ, εφαρμόζω κριτική σκέψη και ανάλυση, λήψη αποφάσεων, αυτοπεποίθηση, υγιή ανταγωνισμό, επίλυση προβλημάτων, ακολουθώ κανόνες.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία στα παιδιά να εξερευνήσουν αυτές τις βασικές δεξιότητες της ζωής».

13DSC_1933DSC_1945

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.