XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Η EAΛΛ μαζεύει τρόφιμα για τους αστέγους

Please log in or register to like posts.
News

Η Ένωση Αποφοίτων Λεοντείου μαζεύει τρόφιμα για τους αστέγους.

Η ιδέα ξεκίνησε γιατί…..

Στην Ελλάδα του σήμερα, το φαινόμενο της έλλειψης στέγης μετρά ήδη τρεις δεκαετίες και περισσότερους από 25.000 συμπολίτες μας που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλες συνθήκες στέγασης, βιώνοντας την πιο ακραία μορφή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που βρίσκονται σε κίνδυνο έλλειψης στέγης ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που πλήττει σχεδόν όλες τις ηλικίες και τις επαγγελματικές κατηγορίες. Δεδομένης της οικονομικής ύφεσης , το πρόβλημα των αστέγων τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις αναδεικνύοντας τώρα, περισσότερο από ποτέ, το έλλειμμα κοινωνικών, στεγαστικών και προνοιακών πολιτικών στην χώρα μας.
Άστεγοι είναι και εκείνοι οι οποίοι φιλοξενούνται αναγκαστικά, γιατί έχασαν την κατοικία τους, ή απειλούνται με έξωση, ή ζουν σε ακατάλληλες στεγαστικές συνθήκες, που δεν καλύπτουν τις βασικές προδιαγραφές μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Μια ζωή στους δρόμους , χωρίς την αξιοπιστία μιας στέγης πάνω από τα κεφάλια τους το τέλος της ημέρας , αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα για πολλούς συν ανθρώπους μας .
Το φαινόμενο των αστέγων αφήνει τα άτομα σε θέση εξαιρετικά ευάλωτη , τοποθετώντας τα σε ένα ανελέητο περιβάλλον, χωρίς πρόσβαση σε πολλά από τα βασικά, τα οποία οι περισσότεροι από εμάς τα παίρνουμε ως δεδομένα.

 

Οι Άστεγοι της Πόλης μας δεν μας είναι Άγνωστοι.

Ως Ένωση Αποφοίτων Λεοντείου εδώ και καιρό προσπαθούμε να στηρίξουμε διάφορες ευπαθείς ομάδες . Συλλέξαμε φάρμακα σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή και τον Ιατρικό Σύλλογο.
Στηρίξαμε και στηρίζουμε την προσπάθεια του περιοδικού «Σχεδία» και των ανθρώπων του. Είδαμε μαζί τους το πόσο δύσκολο είναι να πουλάς στο δρόμο ένα περιοδικό για να επιβιώσεις και τους αγαπήσαμε ‘πολύ’
Απόφοιτοι και μαθητές των Σχολείων μας μελέτησαν το θέμα «αστεγία και νέο αστεγία στην Ευρώπη» σε συνεργασία με τις ΜΚΟ ‘Praksis και Σχεδία ’ και παρουσίασαν ένα μικρό project στις Βρυξέλλες.
Εφέτος οι πρωτοβουλίες μας αρχίζουν με την αρχή της χρονιάς.

Ημερομηνία: Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016. . Σε συνεργασία με την Οργάνωση Praksis που διαχειρίζεται το θέμα των αστέγων της Πόλης μας θα ετοιμάσουμε μια μικρή ολοήμερη γιορτή στις εγκαταστάσεις του Praksis (Δεληγεώργη 26-28, Αθήνα) … όχι ένα απλό συσσίτιο για τους συν ανθρώπους μας Αφορά οικογένειες αστέγων και τα παιδιά τους . Ετοιμάσαμε προσκλήσεις για κάθε οικογένεια… Ώρα έναρξης: 11:00…Θα μαγειρέψουμε, Θα σερβίρουμε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο… θα είμαστε μαζί τους. Τα παιδιά του Praksis , Απόφοιτοι αλλά και φίλοι των Λεοντιδέων, φίλοι καλλιτέχνες , άνθρωποι που δεν έχουν ξεχάσει το τι σημαίνει αλληλεγγύη θα προσπαθήσουν να δώσουν για λίγο μια νότα ελπίδας και χαράς . Χωρίζουμε τη γιορτή σε 4 περιόδους, αφενός για να μπορούμε να διαχειριστούμε τη ροή των προσκεκλημένων και αφετέρου για να μπορούν οι άνθρωποι να κινούνται άνετα στον χώρο και να λαμβάνουν αξιοπρεπώς όλα όσα θα έχουμε να τους προσφέρουμε.
Εταιρίες διατροφής στο σύνολό τους δεν μας αρνήθηκαν ότι ζητήσαμε, εθελοντική προσφορά είχαμε από πολλούς . Το δίκτυο των αποφοίτων λειτούργησε εξαιρετικά ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να στήσουμε αυτή τη μικρή αλλά σημαντική εκδήλωση .

Το φιλόπτωχο που υπήρχε στις τάξεις της Λεοντείου στις εποχές που μεγαλώναμε, οι εξορμήσεις αγάπης που διοργανώναμε, άφησαν ίσως μέσα μας χωρίς να το καταλάβουμε το σπόρο της προσφοράς της συνεργασίας και της αλληλεγγύης.

Οι βάρδιες της χαράς είναι ως εξής: 11:00-13:00, 13:15-15:15, 15:30-17:30, 17:45-20:00.

Θα διαμορφώσουμε παιδική γωνιά ανοιχτή για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Εκεί θα βρίσκεται η Κάισσα που μας στηρίζει με τα όμορφα παιχνίδια της αλλά και animateur/απόφοιτοι /ηθοποιοί για να δημιουργήσουν μικρές χαρούμενες στιγμές για τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού
Έχουμε την άποψη ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης τα δίκτυα μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις όχι μόνο μιας ανακουφιστικής πολιτικής αλλά μιας ουσιαστικής προσφοράς με θετική προοπτική . Σε αυτή την κατεύθυνση θα βρίσκονται οι πρωτοβουλίες μας και θα μας συναντάτε συχνά.

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΛΕΟΝΤΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Μαμαλής Παναγιώτης

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.