XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Ο αγαπημένος, FREDERICK VINCENT CARABOTT

Please log in or register to like posts.
News

Από τους σημαντικότερους ζωγράφους, γραφίστες και διαφημιστές της δεκαετίας ’60 και ’70, το όνομά του οποίου συνδέθηκε με την καλλιτεχνική άνοιξη της εποχής εκείνης δίνοντας στην τουριστική εικόνα της Ελλάδας μία ανανεωτική αύρα.

Παρά την αγγλική του καταγωγή υπήρξε Έλληνας ως το κόκκαλο, πατριώτης με αντιστασιακή δράση στην εφηβεία του και έμεινε στην ιστορία της εικαστικής τέχνης της χώρας ως ένας πολύπλευρος και οξυδερκής καλλιτέχνης, ενεργός ως τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Είχε βρει καταφύγιο στο σπίτι του στην Ακράτα, μακριά από τον θόρυβο της πρωτεύουσας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1924 και αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο στην οδό Σίνα το 1942. Το 1943-45 πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, φυλακίστηκε και οδηγήθηκε αιχμάλωτος στη Γερμανία. Σπούδασε γραφιστική στις σχολές Chelsea και St. Martin’s School of Art του Λονδίνου. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε σε διαφημιστικές εταιρείες ως καλλιτεχνικός διευθυντής, ενώ διετέλεσε καλλιτεχνικός σύμβουλος στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (1958-1967). Κατά την διάρκεια αυτής της συνεργασίας το 1962, ο ΕΟΤ απέσπασε το Α΄ Παγκόσμιο Βραβείο Προβολής (Χρυσή Τουλίπα) από την International Advertising Association στη Στοκχόλμη. Τον ίδιο χρόνο κέρδισε το Β΄ Βραβείο Αφίσας Θαλάσσιου Τουρισμού στον Διεθνή Διαγωνισμό Τουριστικής Αφίσας στο Λιβόρνο της Ιταλίας (με το πρώτο να απονέμεται στον Pablo Picasso).

Ίδρυσε την εταιρεία «Κ+Κ-Διαφημιστικόν Κέντρον Αθηνών» μαζί με τους Μιχάλη Κατζουράκη, Δημήτρη Τσόπελα και Παναγή Κανναβό, κερδίζοντας σειρά βραβείων Rizzoli για την καλύτερη ελληνική διαφήμιση επί σειρά ετών (1964, 1965, 1966, 1967, 1968 και 1969).

Το 1965 τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος από την Ελληνική Πολιτεία για την ιδιαίτερη συμβολή του στην ανάπτυξη της γραφιστικής τέχνης στη χώρα μας. Από το 1979 έως τον θάνατο του τον Οκτώβριο του 2011, ασχολήθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Ήταν μέλος της AGI (Alliance Graphique Internationale) από το 1968 και συμμετείχε σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις
τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (Λιβόρνο, Βαρκελώνη, Μπάθ, Λονδίνο, Μόντρεαλ., Αθήνα, Χανιά, Ψυχικό, Άγιος Νικόλαος, Ακράτα και Πάτρα), ενώ πλήθος δημοσιευμάτων σε ελληνικά και ξένα έντυπα έχουν αναφερθεί στην επιτυχημένη του δουλειά. Το 2005 του απενεμήθη το πρώτο «ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφισης) Συνολικής Προσφοράς».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ
1960-1964 Ετήσια λευκώματα της Δ.Ε.Θ.
1957-1967 Αφίσες, Έντυπα και Διεθνείς Εκθέσεις του Ε.Ο.Τ.
1972-1974 Χωροταξική και καλλιτεχνική οργάνωση Εκθέσεων Συγχρόνου Κατοικίας
(Ζάππειο Μέγαρο)
1971 Έκθεση «Βρετανοί φιλέλληνες», Βρετανικό Συμβούλιο

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.