XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Ο Απόφοιτος Κώστας Κωστής και τα «Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας»

Please log in or register to like posts.
News

Ο Κώστας Κωστής είναι καθηγητής οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Aπόφοιτος Λεοντείου το 1975 .Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ecole des hautes etudes en sciences sociales (Παρίσι), όπου και υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή του. Κατά την περίοδο 2006-2009 ήταν κάτοχος της Έδρας Μελετών για τη Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα στην Ecole des hautes etudes en sciences sociales. Στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (1914-1940), Αθήνα 2003, Στον καιρό της πανώλης. Εικόνες από τις κοινωνίες της ελληνικής χερσονήσου, 14ος – 19ος αιώνας, Ηράκλειο 1995, ενώ έχει επιμεληθεί τους τόμους Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά τον 19ο αιώνα, Αθήνα 2006 [σε συνεργασία με τον Σ. Πετμεζά] και Modern Banking in the Balkans and West European Capital, Aldershot 1999.

Απόσπασμα απο τη συνέντευξη στο Γιάννη Λεκατσά. Καθημερινή
…Ενας 18χρονος φοιτητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1976 «σπάει» το πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων στο δέκαθλο. Δύο χρόνια αργότερα, το 1978, αγωνιζόμενος στην κατηγορία των ανδρών πλέον, κατακτά τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδος στο ίδιο αγώνισμα. Επιτυχία που θα επαναλάβει και την επόμενη χρονιά. «Διάβασα πρόσφατα το βιβλίο του “Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας”. Ηταν καταπληκτικός αθλητής, μορφωμένο, σκεπτόμενο παιδί. Ο αθλητής του δεκάθλου βάζει ένα ιδιαίτερο στοίχημα με τον εαυτό του: να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην πρόκληση δέκα αθλημάτων», μας λέει σήμερα ο Γιάννης Λεκατσάς, συναθλητής και από τους βασικότερους, τότε, αντιπάλους του Κώστα Κωστή.

«Λάτρευα τον αθλητισμό από μικρός και εξακολουθώ να τον αγαπώ. Το δέκαθλο δε, είχε την αρετή της ποικιλίας, δεν βαριόμουν ποτέ, αν και από την άλλη πλευρά είναι πολύ σκληρό και άχαρο αγώνισμα. Και τώρα ασχολούμαι και επιδιώκω να ασχολούμαι με χίλια πράγματα. Είμαι ακόμη υπερδραστήριος άνθρωπος», είπε ο Κώστας Κωστής στο τέλος της συζήτησής μας, οδηγώντας με να ψάξω το «άγνωστο» αυτό παρελθόν του πολυσχιδούς συνδαιτυμόνα μου. Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας σήμερα στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το 2006 έως το 2009 κατείχε την έδρα σπουδών για τη Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales στο Παρίσι, πρόσφατα ανέλαβε υπεύθυνος του προγράμματος Megaron Plus, είναι και συγγραφέας. Δεν του αρέσει το ακαδημαϊκό «βόλεμα» και ένα δείγμα είναι ότι το βιβλίο του «Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας» ανέτρεψαν μύθους της ελληνικής ιστοριογραφίας, με τους οποίους τρέφεται ακόμη ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας…

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.