Ο Θάνος Ντόκος είναι αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ
Η ισχύς ενός κράτους καθορίζεται πρωτίστως από τους λεγόμενους συντελεστές σκληρής ισχύος: ένοπλες δυνάμεις, οικονομία, πληθυσμιακό μέγεθος, πρώτες ύλες, βιομηχανική υποδομή, επίπεδο τεχνολογικής ανάπτυξης, γεωγραφική θέση. Σημαντικό ρόλο παίζουν όμως και οι συντελεστές ήπιας ισχύος: ηγεσία, ποιότητα ανθρώπινου δυναμικού, διπλωματία, συμμαχίες και διεθνής εικόνα της χώρας.
Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό καθορίζεται από μία σειρά μεταβλητών, συμπεριλαμβανομένης και της σοβαρότητας και συνέπειας με την οποία το κράτος υλοποιεί τις δεσμεύσεις του και συμπεριφέρεται τόσο στους εν υπηρεσία πολίτες της χώρας όσο και στους κάθε μορφής ξένους φίλους και συνεργάτες, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Βλέπει κανείς, π.χ. διαδοχικές ισραηλινές κυβερνήσεις να είχαν θέσει στις ΗΠΑ το ζήτημα της αποφυλάκισης του Τζόναθαν Πόλαρντ, Αμερικανού πολίτη που είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, ή τον πρόεδρο Τραμπ να ζητάει από τον κ. Ερντογάν την απελευθέρωση Αμερικανού πάστορα που έχει φυλακιστεί στην Τουρκία. Ή τη νοοτροπία των ειδικών δυνάμεων αρκετών χωρών ότι «δεν αφήνουμε ποτέ κάποιον πίσω, ζωντανό ή νεκρό». Οσον αφορά τα ημέτερα, στα θετικά παραδείγματα περιλαμβάνεται η, έστω και με σημαντική καθυστέρηση, ταυτοποίηση, επιστροφή των σορών και απόδοση τιμών στους Ελλαδίτες στρατιώτες που σκοτώθηκαν στην Κύπρο και στα αρνητικά η εξαιρετικά περιορισμένη υποστήριξη που δόθηκε στον Στίβεν Λάλας, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση στις ΗΠΑ για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας. Τρέχον αρνητικό παράδειγμα αποτελεί και η υπόθεση των πέντε Αφγανών μεταφραστών της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν, που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα μαζί με τις οικογένειές τους, καθώς στη χώρα τους απειλείται η ζωή τους από τους Ταλιμπάν. Η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού, που εκκρεμεί από το 2012, αποτελεί ζήτημα τιμής για τη χώρα μας. Ξενίζει η απροθυμία διαδοχικών κυβερνήσεων να τακτοποιήσουν την υπόθεση, πολύ περισσότερο που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν πολύ εύκολα να απασχοληθούν ως διερμηνείς σε κέντρα υποδοχής μεταναστών και στην υπηρεσία ασύλου, συμβάλλοντας στην κάλυψη ενός σημαντικού κενού. Η εικόνα σοβαρής και αξιόπιστης χώρας οικοδομείται σε βάθος χρόνου και με τέτοια «μικρά» ζητήματα.
Πηγή: Καθημερινή