XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Περικλής Χούρσογλου Από το θέατρο της Λεοντείου στην τέχνη του κινηματογράφου

Please log in or register to like posts.
News

Όσα έχω γράψει και που απορρέουν από την εμπειρία μου τόσο σαν βοηθού σκηνοθέτη όσο και σαν σκηνοθέτη, αφορούν σε μια -ας την πούμε- “μέση” Ελληνική ταινία. 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και κινηματογράφο στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου. Από το 1976 ως το 1992 εργάστηκε σαν βοηθός, δίπλα σε αρκετούς σκηνοθέτες, κυρίως στον Παντελή Βούλγαρη που υπήρξε ουσιαστικά δάσκαλός του. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται επίσης με το σενάριο, συμμετέχοντας στα εργαστήρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου και του Μικροφίλμ, που οργανώνεται από την κρατική τηλεόραση.

Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια και σεμινάρια σεναρίου και παραγωγής. Με το σενάριο της δεύτερης μεγάλου μήκους ταινίας του, «Ο κύριος με τα γκρι», συμμετείχε στο εργαστήριο «Sources” του προγράμματος Μedia της Ε.Ε. Αναλυτής του σεναρίου υπήρξε ο Γιαν Φλάϊσερ (Jan Fleischer). Με τα σενάρια των ταινιών του: «Μάτια από Νύχτα» και «Ο Διαχειριστής», συμμετείχε στα εργαστήρια σεναρίου του «Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου» (ΜFI). Αναλυτής σεναρίου και στις δύο αυτές ταινίες υπήρξε ο Γιάν Φλάϊσερ. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Εκπαιδευτικό έργο Από το 2004, χρονιά που ξεκίνησε το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, έως και το 2008 δίδαξε σε αυτό βάσει του Π.Δ 407/80, μαθήματα «Σκηνοθεσίας», «Διδασκαλίας Ηθοποιών», ήταν υπεύθυνος για πολλά Εργαστήρια. Τον Νοέμβριο του 2008 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στη «Σκηνοθεσία». Τον Δεκέμβριο του 2012 έγινε η μονιμοποίησή του σ’ αυτήν τη βαθμίδα. Από το 2008 έως σήμερα συνεχίζει να διδάσκει τα ίδια μαθήματα και τα ίδια εργαστήρια. Παρακολουθεί Διπλωματικές και Ερευνητικές εργασίες, μία Διδακτορική διατριβή. Για 4 χρόνια δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. το μάθημα «Ο ηθοποιός μπροστά στην κάμερα». Υπήρξε επί σειρά ετών αναλυτής σεναρίου στα εργαστήρια του προγράμματος «Μικροφίλμ», για τις ταινίες μικρού μήκους της Ε.Ρ.Τ.  Έχει διδάξει στο δημόσιο ΙΕΚ Χαϊδαρίου σε πολλές ιδιωτικές κινηματογραφικές και δραματικές σχολές. Έχει συμμετάσχει σε Σεμινάρια, Επιμορφωτικούς κύκλους, Διεθνείς Παρουσιάσεις του Ελληνικού Κινηματογράφου, Συνέδρια, έχει δώσει Διαλέξεις. Έχει γράψει σημειώσεις για τα αντικείμενα που διδάσκει. 

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.