XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Ο απόφοιτος Φρέντυ Κάραμποτ “Η πόλη χάλασε λόγω έλλειψης σχεδιασμού και έλλειψης παιδείας.”

Please log in or register to like posts.
News

Ο γραφίστας έχει υποχρέωση να έχει χιούμορ, φαντασία και διεισδυτικότητα. Ο ζωγράφος δεν έχει ανάγκη να τα έχει αυτά.

Ο Κάραμποτ γεννήθηκε το 1924 από πατέρα Βρετανό και μητέρα Ελληνίδα. Ο Φρέντυ Κάραμποτ, που ζούσε τα τελευταία χρόνια απομονωμένος στην Ακράτα, γεννήθηκε το 1924 από πατέρα Βρετανό και Ελληνίδα μάνα. Στην Κατοχή οι Γερμανοί συνέλαβαν τον 17χρονο Φρέντυ και τον πατέρα του (στέλεχος της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Cable & Wireless) και τους μετέφεραν σε στρατόπεδο Βρετανών αιχμαλώτων στη Θεσσαλονίκη. Οταν απελευθερώθηκαν, ο Φρέντυ εντάχθηκε στην αντιστασιακή οργάνωση-παρακλάδι τής «Force 133». Ενα χρόνο μετά συνελήφθη από την Γκεστάπο, οδηγήθηκε στις φυλακές Αβέρωφ κι από εκεί σε στρατιωτική φυλακή στη Βιέννη και τελικά σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Γερμανία. Σπούδασε στο Chelsea School of Art και στο St Martin’s School of Arts and Crafts.

Το 1962 μαζί με το ζεύγος Μιχάλη και Αγνής Κατζουράκη ίδρυσαν το “Κ+Κ -Διαφημιστικόν Κέντρον Αθηνών”, ένα γραφείο που άφησε ιστορία στην ελληνική γραφιστική. Τον Ιούνιο του 1963, με δικό τους σχέδιο, ο ΕΟΤ κέρδισε το Α’ διεθνές βραβείο Τουριστικής Προβολής από τη Διεθνή Ένωση Διαφημίσεως στη Στοκχόλμη και το 1964 το “Κ+Κ” κέρδισε το βραβείο RIZZOLI στο Μιλάνο, για την καλύτερη διαφήμιση της χρονιάς. Το 1965 απονεμήθηκε στους Κατζουράκη και Κάραμποττ από την ελληνική πολιτεία ο χρυσός σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα για τη συμβολή τους στο ελληνικό design και το 1968 οι δύο τους εκλέγονται μέλη της AGI. Το 2005 στο τρίο απονεμήθηκε το πρώτο “ΕΒΓΕ Συνολικής Προσφοράς”.

Ο Φρέντυ Κάραμποτ θα μπορούσε να είναι ένας χαρακτήρας από το Mad Men. Η εταιρία που είχε (K&Κ) με το Μιχάλη Κατζουράκη μεσουράνησε στο διαφημιστικό χώρο και στον τομέα του design τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. O Κάραμποτ είναι καλλιτεχνικός σύμβουλος στον ΕΟΤ από το 1958 έως το 1967. Οι αφίσες του για τις εκστρατείες του ΕΟΤ ήταν διαμάντια απλότητας με πολλές διακρίσεις και βραβεία στο εξωτερικό σε διαγωνισμούς που συμμετείχαν μεγάλα ονόματα της εποχής όπως ο Picasso. Είναι συνδημιουργός μαζί με άλλους από την Κ&Κ πολλών από τον συσκευασιών από προϊόντα που βρίσκουμε μέσα στο σπίτι μας.

Σε ποιους άρεσε το άρθρο;