XΟΡΗΓΟΣ whitetip

“Το θέατρο των Αστρων”…Λαμπέτη Παππάς Χόρν

Please log in or register to like posts.
News

Ο Γιώργος Παππάς ήταν ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του Ελληνικού Θεάτρου των δεκαετιών 1930-1950.
Γόνος Αθηναϊκής αστικής οικογένειας, γεννήθηκε στην Αθήνα, άλλες πληροφορίες τοποθετούν την γέννησή ττο 1909. Τελείωσε τη Λεόντειο το 1927.Πατέρας του ήταν ο δημοσιογράφος Σπύρος Παππάς και μητέρα του η Θεώνη Δρακοπούλου-Παππά, η μεγάλη Ελληνίδα ποιήτρια που έγινε γνωστή με τον ψευδώνυμο «Μυρτιώτισσα».
Ήταν ένας από τους πιο μορφωμένους Έλληνες ηθοποιούς της εποχής εκείνης με σπουδές στην Ελβετία. Μάλιστα λόγω των σπουδών του το τότε Υπουργείο Εξωτερικών τον είχε διορίσει διπλωματικό ακόλουθο, θέση όμως που άφησε το 1931 για να ασχοληθεί με το θέατρο.
Έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους δίπλα σε μεγάλα ονόματα – ιερά τέρατα της εποχής όπως: Μαρίκα Κοτοπούλη, Κυβέλη, Μήτσο Μυράτ, Βάσω Μανωλίδου, Αιμίλιο Βεάκη, Δημήτρη Ροντήρη, Αλέξη Μινωτή κλπ.
Ουσιαστική ήταν η παρουσία του στο Εθνικό Θέατρο όχι μόνο ως πρωταγωνιστής αλλά και ως καθηγητής της Δραματικής Σχολής του Εθνικού για αρκετά χρόνια. Μετέφρασε πολλά έργα, αρκετά από τα οποία σκηνοθετούσε κιόλας ο ίδιος. Έπαιξε σε πάμπολλα θεατρικά αλλά σε ελάχιστες κινηματογραφικές ταινίες.
Αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι ο Γιώργος Παππάς ήταν ο πρώτος που έπαιξε στο κινηματογράφο το ρόλο του “Κατακουζηνού” στο έργο “Μαντάμ Σουσού” του Ψαθά το 1948 με “Μαντάμ Σουσού” την Μαρίκα Νέζερ και “Παναγιωτάκη” τον επίσης μεγάλο μας ηθοποιό Βασίλη Λογοθετίδη.
Από τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα του ήταν η συνεργασία του με τους στενούς του φίλους Έλλη Λαμπέτη – Δημήτρη Χορν ιδρύοντας το θρυλικό θίασο Λαμπέτη-Παππά-Χορν το 1952 που οι εφημερίδες της εποχής εκείνης ονόμαζαν «Ο Θίασος των άστρων». Το 1953 επιστρέφοντας από το Κάιρο, όπου βρισκόταν με την Λαμπέτη και τον Χορν για τα γυρίσματα της ταινίας το “Κυριακάτικο Ξύπνημα” στην οποία συμπρωταγωνιστούσε και εκείνος, μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο με μετάσταση στους πνεύμονες. Όμως, παρόλο την δύσκολη κατάσταση της υγείας του, συνέχιζε να παίζει στο θέατρο.
Οι τελευταίες του δουλειές ήταν στις ταινίες: “Το τελευταίο ψέμα” με την Έλλη Λαμπέτη το 1957 και τον “Άνθρωπο του τρένου” την άνοιξη του 1958 με την Άννα Συνοδινού που είναι και η τελευταία του εμφάνιση. Λίγες μέρες μετά το τέλος των γυρισμάτων, μπαίνει στον Ευαγγελισμό “για συμπληρωματικές εξετάσεις” όπως του είπαν οι γιατροί και δεν θα ξαναβγεί ποτέ.
Θα θέλαμε ολόκληρες λίστες για να αναφέρουμε όλα τα έργα που πρωταγωνίστησε, σκηνοθέτησε και μετέφρασε στη καριέρα του.
Πέθανε 3 Μαίου 1958 .
Ο Γιώργος Παππάς ήταν ένας από τους πιο γοητευτικούς άνδρες της εποχής του με αρχοντικό παράστημα και φυσιογνωμία, προκαλώντας θαυμασμό στο γυναικείο πληθυσμό.
Για την προσφορά του στη μελέτη του γαλλικού θεάτρου τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής.
Οι ταινίες του:
– Μαντάμ Σουσού 1948
– Κυριακάτικο ξύπνημα 1953
– Η άγνωστος 1956
– Το τελευταίο ψέμα 1957
– Ο άνθρωπος του τρένου 1958

 

 

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.