XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Το χρέος που αισθάνομαι προς το σχολείο μας είναι βαθιά ριζωμένο στη ψυχή μου.

Please log in or register to like posts.
News

«Από τη μαθητεία σας στη Λεόντειο τι πιστεύετε ότι αποκομίσατε που σας βοήθησε στον ευρύ κύκλο σπουδών σας και στην επαγγελματική σας πορεία?»

Bώκος Σταμάτης: Professor of Physics at California Polytechnic State University San Luis Obispo

Πέρασαν τριάντα πέντε χρόνια από την αποφοίτηση μου από το σχολείο μας. Τι να πρωτοθυμηθώ από τα μαθητικά χρόνια στη Λεόντειο;

Να θυμηθώ τους συμμαθητές μου; Πόσο λυπούμαι για τη μεγάλη γεογραφική απόσταση που μας χωρίζει τώρα. Συνάμα, πόσο χαίρομαι ότι ο δεσμός με μερικούς εφηβικούς φίλους ξεπερνάει κάθε χιλιομετρική απόσταση. Η φιλία αυτή έχει φυτρώσει ρίζες τεράστιες, οι οποίες έχουν υπερκεράσει τις αντιξοότητες της ζωής.

Να θυμηθώ ότι η αγάπη μου προς τη φυσική και τα μαθηματικά υποδαυλίστηκε από εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς, όπως ο Fr. Καπετάνιος, ο Κουρέλας, ο Κουρουτός, ο Γρέσης, ο Κρητικός, ο Ψωμάς, ο Λευκόκοιλος; Μέσα από το προσωπικό τους παράδειγμα, μου έδειξαν ότι η προσπάθεια ήταν πιο σημαντική από οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό. Όταν συνεργάζομαι τώρα με φοιτητές και φοιτήτριες, θυμάμαι ότι οι καθηγητές μου στο γυμνάσιο και λύκειο δεν μας αντιμετώπιζαν ως ασώματα, ανώριμα πνεύματα αλλά ως εκκολαπτόμενους ανθρὠπους με ανησυχίες, με επιδιώξεις, με φόβους, με προβληματισμούς, με νεανικούς συναισθηματισμούς.

Να θυμηθώ ότι η αγάπη μου για τα αρχαία Ελληνικά, για την ιστορία της χώρας μας και για την ζωντανή Ορθόδοξη κληρονομιά μας θεμελιώθηκαν στο σχολείο μας; Πόσες φορές δεν έχω αναπολήσει την εις βάθος ανάλυση που κάναμε στη τρίτη λυκείου για την ειμαρμένη κατά τον Όμηρο στην Ιλιάδα; Αναλογιζόμενος πώς η ζωή μου με έφερε μακριά από την Ελλάδα, τα λόγια του Πριάμου ακούγονται μερικές βραδιές στα αυτιά μου. Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, την οποία γιορτάσαμε στο σχολείο το 1979 με την ευκαιρία της απονομής του βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας, ακόμη αντηχεί στην καρδιά μου.

Να θυμηθώ ότι η αγάπη μου για τη Γαλλική γλώσσα και πολιτιστική κληρονομιά γεννήθηκε και θέριωσε στη Λεόντειο; Αν και η ζωή μου με τράβηξε σε Αγγλόφωνες χώρες, πρώτα στη Μεγάλη Βρετανία και κατόπιν στην Αμερική, το Παρίσι παραμένει η πρώτη μου ξένη αγάπη.

Το χρέος που αισθάνομαι προς το σχολείο μας είναι βαθιά ριζωμένο στη ψυχή μου. Στέλνω χαιρετισμούς από καρδιάς σε συμμαθητές και φίλους, καθώς και στους πρώην καθηγητές μου, πραγματικούς δασκάλους.

Συντακτική ομάδα eall.gr

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.