XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Νίκος Κωστόπουλος “O γητευτής των βουνών” ένας απόφοιτος του 1983…

Please log in or register to like posts.
News

“Tρέχω για να εξελίσσομαι ως άνθρωπος”

Τι σκέφτεστε όταν διανύετε μεγάλες αποστάσεις; Στην προπόνηση όταν είμαι μόνος μπορεί να σκέφτομαι από τα όποια προβλήματα με απασχολούν στην καθημερινότητα, ψάχνοντας να βρω λύσεις, μέχρι απολύτως τίποτα, γιατί μπορεί να με έχει η απορροφήσει εντελώς η ομορφιά της διαδρομής. Όταν τρέχω με παρέα συζητάμε το οποιοδήποτε θέμα μας έρθει στο μυαλό και γενικά μιλάμε πολύ! Στους αγώνες όμως όλα αλλάζουν, το μυαλό μου σκέφτεται και αναλύει κάθε δεδομένο. Πώς αισθάνομαι, αν έχω το σωστό ρυθμό, πώς θα διατηρήσω την ενέργειά μου, να μη χάσω τη σωστή διαδρομή, να προσέχω τα πατήματα, να μην καθυστερήσω στο σταθμό ανεφοδιασμού, πού βρίσκεται ο συναγωνισμός, κ.α. Να ξεκαθαρίσω πως για μένα οι αγώνες δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου, αφορμή για να βρεθώ με τα φιλαράκια μου. Εδώ να πω ότι οι άλλοι αθλητές δεν είναι αντίπαλοι αλλά σύμμαχοι στην προσπάθειά μας για το καλύτερο αποτέλεσμα –ο μόνος αντίπαλος είναι ο εαυτός μας. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα δικά μας όρια, τους φόβους, τις αναστολές, τις αδυναμίες μας. Αυτοί που τρέχουν μαζί μας είναι σύντροφοι σε αυτήν την προσπάθεια και ο συναγωνισμός μεταξύ μας βοηθάει να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Από πού αντλείτε έμπνευση για να πάτε ένα χιλιόμετρο παρακάτω, όταν φτάνετε στα όριά σας; Από την επιθυμία μου να φτάσω στο τέρμα. Τα όριά μου τα φτάνω μόνο κατά τη διάρκεια των αγώνων, πιστεύω πως τα όρια υπάρχουν για να ξεπερνιούνται και να ανεβαίνουμε επίπεδο. Κάθε φορά που ξεπερνάω ένα όριο ανακαλύπτω κάτι διαφορετικό, έναν άλλο κόσμο που αν δεν τον κατακτήσεις δεν μπορείς και να τον καταλάβεις. Αυτή η διαδικασία αποτελεί για μένα πηγή έμπνευσης. «Όσο τρέχεις τόσο πιο εξαρτημένος γίνεσαι. Εξαρτημένος από την υγεία!»

Το τρέξιμο για εσάς είναι και διαλογισμός;… Νιώθετε ότι σας ωφελεί και ψυχικά;

Το τρέξιμο είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία που μπορεί να προσφέρει κανείς στον εαυτό του. Η ώρα της ημέρας για διαλογισμό και ενδοσκόπηση. Επίσης είναι όχι μόνο το καλύτερο αλλά και το πιο φάρμακο για κάθε ασθένεια. Δυναμώνει το μυοσκελετικό, βελτιώνει το καρδιοαναπνευστικό, ενισχύει το κυκλοφοριακό, βοηθάει στον έλεγχο του βάρους, είναι σύμμαχος στη διακοπή κάθε κακής συνήθειας (όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ) και, φυσικά, το απόλυτο αντικαταθλιπτικό. Τρέχω πάντα νωρίς το πρωί, ώστε να ξεκινάω τη μέρα μου με καλή διάθεση, αφού μετά από κάθε προπόνηση είμαι πολύ ήρεμος, γεμάτος αισιοδοξία και αντιμετωπίζω πολύ καλύτερα τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι σύγχρονες ασθένειες, ψυχικές και σωματικές, είναι αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής. Αν όλοι οι άνθρωποι περπατούσαν (όχι έτρεχαν) δυναμικά μια ώρα την ημέρα, τα νοσοκομεία θα ήταν άδεια.

Είναι αλήθεια ότι το τρέξιμο προκαλεί έναν γλυκό «εθισμό»; Πόσο εξαρτημένος νιώθετε; Ο εθισμός έχει αποδειχτεί πλέον επιστημονικά, αφού κατά τη διάρκεια του τρεξίματος ο εγκέφαλος παράγει ενδορφίνες οι οποίες είναι μια από τις τρεις κύριες ομάδες ενδογενών οπιοειδών και χαρακτηρίζονται ως ορμόνες anti-stress και φυσικής αναλγησίας. Οι ενδορφίνες, όταν παράγονται σε μεγάλες ποσότητες και διαρκώς, καθιστούν πολλά όργανα του ανθρώπου υγιέστερα, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, έχουν αντιγηραντική δράση, βελτιώνουν τη μνήμη και διατηρούν τα εγκεφαλικά κύτταρα νέα και υγιή.

Όσο τρέχεις τόσο πιο εξαρτημένος γίνεσαι, εξαρτημένος από την υγεία!

Πηγή : Andro.gr [ http://www.andro.gr/zoi/nikos-kwstopoulos/ ]

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.