XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Eνας ακόμα απόφοιτος που έγραψε ιστορία στη ναυτιλία

Please log in or register to like posts.
News

ΣΤΑΘΗΣ Γ. ΓΟΥΡΔΟΜΙΧΑΛΗΣ

1984 – 1991

Γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα και κατάγεται από τη Μάνη. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο και ακολούθως σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ. Πριν από την αποφοίτησή του, και ενώ η Ελλάδα ευρίσκετο υπό γερμανική κατοχή, έλαβε μέρος στην αντίσταση παρασημοφορηθείς γι’ αυτό αργότερα, από την Πολιτεία. Το 1943, κατόρθωσε να διαφύγει στη Μέση Ανατολή και εντάχθηκε στην υπηρεσία του Βασιλικού Ναυτικού μέχρι το 1947, οπότε μετέβη στο Λονδίνο και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο London School of Economics.

Από το 1948 εργάστηκε ως λογιστής στο ναυτιλιακό γραφείο του Άγγελου Λούζη στο Λονδίνο και το 1953 προήχθη σε Διευθυντή της επιχειρήσεως, ενώ έγινε και μέλος του Baltic Exchange.

To 1959, συνεργάστηκε με τον στενό του φίλο και συγγενή Νικόλαο Σ. Βλασσόπουλο στην εταιρεία του τελευταίου, μέχρι το 1968, οπότε και αυτονομήθηκε, επικεφαλής της εταιρείας Gourdomichalis Maritime, με έδρα το Λονδίνο.

Στο τέλος του 1974, μετέφερε την έδρα των επιχειρήσεών του στην Ελλάδα και συνέχισε με επιτυχία την εφοπλιστική του δραστηριότητα από νέο και επιβλητικό ιδιόκτητο κτίριο στον Πειραιά. Παράλληλα, έδειξε ενδιαφέρον προς τον τουριστικό χώρο, ιδρύοντας την εταιρεία «Γουρδομιχάλης Τουριστική» Α.Ε., όπως και στον ευρύτερο επενδυτικό και τραπεζικό χώρο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ.της Τράπεζας Εργασίας, αντιπρόεδρος της εταιρείας «Επενδύσεις Εργασίας» και συμμετείχε και σε άλλες επενδυτικές δραστηριότητες. Διετέλεσε επίσης μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και του Δ.Σ. της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Διετέλεσε από το 1975 ταμίας του Δ.Σ. της ΕΕΕ, αντιπρόεδρος από το 1981 μέχρι το 1982 και πρόεδρος της από τον Δεκέμβριο 1984 μέχρι τον Ιανουάριο 1991. Το 1987 εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Ενώσεως Ευρωπαίων Εφοπλιστών CAACE, μετέπειτα ECSA (European Community Shipowners Associations).

Στη διάρκεια της προεδρίας του και μετά από έντονες πιέσεις του Εφοπλισμού, υιοθετήθηκε από την Πολιτεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σύστημα της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης (Sandwich Courses), στα πρότυπα άλλων παραδοσιακών ναυτιλιών.

Απεβίωσε το 2006 στην Αθήνα

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.