XΟΡΗΓΟΣ whitetip

«Κάποτε έπρεπε να γίνει κουλ το να έχεις startup. Τώρα πρέπει να πετύχουμε να είναι κουλ το να δουλεύεις σε startup»

Please log in or register to like posts.
News

Η περίπτωση του 29χρονου συν Αποφοίτου Κίμωνα Τουσμάνωφ περιγράφει επακριβώς την εικόνα της νέας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα της κρίσης. Ο Τουσμάνοφ έχει καταγωγή από την Ελλάδα και την Ολλανδία και μιλάει εξίσου καλά ολλανδικά. «Όταν τελείωσα τη Λεόντειο πήγα στην Ολλανδία για σπουδές. Έκανα και ένα Μάστερ με αντικείμενο την επιχειρηματικότητα. Το 2014 ήταν η πρώτη φορά που γύρισα στην Ελλάδα μετά την κρίση» μας λέει. Όταν γύρισε υπήρξε κάτι που του έκανε εντύπωση. «Πήγα σε ένα σουσάδικο στο Σύνταγμα που ήταν πάντα… τίγκα και το 2014 ήταν άδειο. Και σκέφτηκα ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος τρόπος να επανέλθει η φυσική ισορροπία».

Γύρισε στην Ολλανδία αλλά όπως λέει «κάτι τον έτρωγε μέσα του να επιστρέψει στην Ελλάδα». Μόλις τελείωσε με το πτυχίο του, δούλεψε σε ένα ερευνητικό πρότζεκτ, μάζεψε κάποια χρήματα και επέστρεψε. Είχε επεξεργαστεί την ιδέα των διαδικτυακών δημοπρασιών και εμπνεύστηκε και από μια αντίστοιχη ολλανδική startup.

«Τα μοναδικά χρήματα που είχα είναι αυτά που μάζεψα από την δουλειά μου, τίποτε άλλο» θα πει. Ξεκίνησε να δουλεύει την ιδέα του arpato.com πριν από περίπου 1,5 χρόνο. Τώρα το εγχείρημα είναι «στον αέρα» εδώ και σχεδόν 4 μήνες.

Ο τρόπος που δουλεύουν οι startup επιχειρήσεις βασίζεται κατά πολύ στην αρχικά εθελοντική εργασία. Το ίδιο συνέβη και με την επιχείρηση του Τουσμάνωφ. «Full time δουλεύω μόνος μου», λέει και συνεχίζει

«Έχω άτομα γύρω μου που είναι part time και λίγο παραπάνω και έχουμε την προφορική συμφωνία πως μόλις έρθει η επένδυση -που είμαστε πολύ κοντά σε αυτό- και μπούνε τα πρώτα λεφτά, θα είναι οι πρώτοι που θα προσλάβουμε».

Το πώς μπορεί μία τέτοια επιχείρηση να προσελκύσει επενδυτές, το απαντά ο ίδιος ο Τουσμάνωφ.  Πέρυσι ήρθε δεύτερος σε έναν ολλανδικό διαγωνισμό που αφορά startup επιχειρήσεις. Αυτή η επιτυχία τον έφερε σε επαφή με έναν επενδυτικό κόσμο, που αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμος. «Χρειαζόμαστε ένα σοβαρό κεφάλαιο για το επόμενο βήμα. Η επισκεψιμότητα πιάνει τους στόχους και έχουμε ήδη κλείσει τη μισή χρηματοδότηση από Ολλανδό επενδυτή. Τώρα μας μένει να προσελκύσουμε και Έλληνες επενδυτές».

Το μοτίβο της κρίσης φαίνεται πως άλλαξε και το μοτίβο της ίδιας της νέας επιχειρηματικότητας, πράγμα που αποδεικνύεται και από το στην αρχή εθελοντικό μοντέλο της εργασίας. Ο Τουσμάνωφ πιστεύει ότι η άνοδος της startup επιχειρηματικότητας είναι ένα από τα καλά της κρίσης. «Με την κρίση άλλαξαν οι ίδιοι οι νέοι. Τώρα ρισκάρουν. Από εκεί που ήθελαν όλοι να βρουν δουλειά στο δημόσιο -σε κάτι στάνταρ- τώρα θέλουν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους και στην Αθήνα υπάρχουν τρόποι να στηριχτούν τέτοιες ιδέες».

Μπορεί σε 10 χρόνια ο βασικός κορμός της νεανικής επιχειρηματικότητας να αποτελείται από τέτοιες επιχειρήσεις, αν και είναι ακόμα νωρίς για τέτοιες υποθέσεις. Πάνω σε αυτό το ερώτημα ο Τουσμάνωφ δεν μπορεί να απατήσει, αλλά έχει την δική του εικόνα. «Οι startups έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνία. Δημιουργούν και ένα μεγάλο αντικείμενο γνώσης, δημιουργούνται και θέσεις εργασίας, αυτού του είδους η επιχειρηματικότητα θα μπορέσει όντως να αποτελέσει την ραχοκοκαλιά της οικονομίας». Με το τέλος της κρίσης οι startups θα μπορούν να βοηθήσουν το χρήμα να κινηθεί στην αγορά και επομένως να στηρίξουν την οικονομία, εξηγεί.

Και ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα; Ο Τουσμάνωφ πιστεύει πως είναι αυτό: «Κάποτε έπρεπε να γίνει κουλ το να έχεις startup. Τώρα πρέπει να πετύχουμε να είναι κουλ το να δουλεύεις σε startup».

http://www.in.gr/2018/05/25/plus/features/kimonas-tousmanof-enas-neos-startuper-milaei-gia-tin-epixeirimatikotita-stin-krisi/

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.