XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Συμμετέχουμε σε δράσεις πολιστιστικής αναβάθμισης της περιοχής του Σχολείου μας.

Please log in or register to like posts.
News

Oικία Θεοτοκοπούλου, πρόκειται για ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο που  χτίστηκε στη δεκαετία του ’20 σε ένα περιβόλι έκτασης 3,3 στρεμμάτων. Μετά από αρκετές αλλαγές χρήσης και με τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής, στο τέλος του 2005, το κτήμα αγοράστηκε από το Δήμο Αθηναίων.

Η λειτουργία του εν λόγω κτιρίου, εντάχθηκε στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της Δ/νσης Παιδικής Ηλικίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων.

Σήμερα ο Δήμος Αθηναίων καλεί φυσικά ή νομικά πρόσωπα (ιδρύματα, μουσεία, συλλόγους, ενεργούς πολίτες, δημιουργικές και καλλιτεχνικές ομάδες, κ.λπ) να προτείνουν δράσεις που θα υλοποιηθούν στην οικία Θεοτοκοπούλου.

Οι προτάσεις κατατίθενται ηλεκτρονικά, με τη χρήση της παρακάτω φόρμας υποβολής αιτήματος https://goo.gl/forms/V1SKsIdMqBbn0Gsz1 

Οσοι συν Απόφοιτοι θέλουν μπορούν να υποβάλουν αίτημα.

Ενδεικτικά έως τώρα κάποιες δράσεις:

1.Μια γραμμή και μια τελεία…κι είναι Θαύμα η ιστορία! Πρωτότυπη παιδική θεατρική παράσταση.

2. Το Ξενοδοχείο της Διαφορετικότητας Αctionaid,
Παιδιά και έφηβοι μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, παιχνίδια ρόλων και έρευνα, είχαν  την ευκαιρία να ανακαλύψουν τους Ξένους γύρω μας, αλλά και το Ξένο μέσα μας.

3. Συλλέγοντας προφορικές μαρτυρίες για την οικία και τη γειτονιά. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνόταν σε ενήλικες που ζουν στη γειτονιά και έχει σαν στόχο να συλλέξει μνήμες, αναμνήσεις, ιστορίες τόσο για την οικία όσο και για τη γειτονιά.

4. Μουσική Βραδιά-Νύχτα Πολιτισμού-Θεατρική Δράση. Οι επιστολές της Μάτσης Χατζηλαζάρου στον Ανδρέα Εμπειρίκο (Παρίσι, 1946-47) ζωντανεύουν μέσα από μια ανάγνωση που συνδιαλεγόταν  ζωντανά με φλάουτο και κιθάρα.

5. Μάης του 68πενήντα  χρόνια μετά…Μια ιστορική αναδρομή των πρώτων ημερών του Μάη με τη ματιά του τότε πρωτοετή στο Παρίσι (συν Αποφοίτου)  Αγγελου Μενεγάτου.

6. «Κλωστή απ’ το φεγγάρι, βελόνι απ’ τον ήλιο», αφήγηση παραμυθιών για ενήλικες και εφήβους με την Καλλιόπη Λιαδή, ζωντανή μουσική από τον Θύμιο Παππαδόπουλο

7.«Καταγράφω ένα παλιό κτήριο ανακαλύπτω την ιστορία του» , ένα πρόγραμμα για να γνωρίσουν τα παιδιά 9-14 ετών την έννοια της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τους τρόπους και τα «εργαλεία» προστασίας των μνημείων

8.  Εργαστήρια, επεξεργασίας πλαστικού και ξύλου , υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των ReMakers του Athens Makerspace και του Precious Plastic Lab.

…κ.ά

Ενδεικτικές δράσεις που μπορούν να φιλοξενηθούν είναι:
▪ Ψυχαγωγία [καλλιτεχνικό εργαστήρι, θέατρο, δημιουργικό παιχνίδι, κ.ά]
▪ Πολιτισμός [κινηματογράφος, μουσική, δράσεις φιλαναγνωσίας κ.ά.]
▪ Βελτίωση της γειτονιάς και του δημόσιου χώρου
▪ Τεχνολογία [σεμινάρια Η/Υ, γνωριμία με το διαδίκτυο, ρομποτική κ.ά.]
▪ Εκθέσεις [εικαστικές, αρχιτεκτονικές, κ.ά.]
▪ Εργαστήρια πρακτικών γνώσεων [μαγειρική, σαπωνοποιία, οδική αγωγή κ.ά.]
▪ Ενημερωτικά-επιμορφωτικά προγράμματα
▪ Εκπαιδευτικά προγράμματα
▪ Επαγγελματική ανάπτυξη – επιμόρφωση

Για την αξιολόγηση των προτάσεων και την επιλογή των δράσεων έχει συγκροτηθεί, με απόφαση Δημάρχου, μη-αμειβόμενη Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από τους :

  • Μαρία Ηλιοπούλου, Αντιδήμαρχο για το Παιδί
  • Εριφύλη Μαρωνίτη, εντεταλμένη σύμβουλο δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού, συντονίστρια Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
  • Ρόη Μπακοβασίλη, προϊσταμένη τμήματος Δια Βίου Μάθησης
  • Φοίβο Σακαλή, συντονιστή Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων
  • Κυριακή Χαδεμένου, κοινοτική σύμβουλο 5ης δημοτικής Κοινότητας
  • Παναγιώτη Μαμαλή, Πρόεδρο Συλλόγου Αποφοίτων Λεοντείου

Η Ενωση Αποφοίτων συμμετέχει και στηρίζει ενεργά τις πρωτοβουλίες που αφορούν την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής Πατησίων…μη ξεχνάμε και την Φωτεινή Κυψέλη πνευματικό παιδί του αποφοίτου  μας  Κωσταντίνου Ζαμπέλη μέλους του Δ.Σ.

Στη δημόσια διαβούλευση για την αξιοποίηση της Οικίας Θεοτοκοπούλου η Ενωση Αποφοίτων Λεοντείου είχε μία από τις πλέον ολοκληρωμένες κατά γενική ομολογία προτάσεις.

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.