XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Οπου και να κοιτάξεις…βρίσκεις Λεοντιδέα «Officier de la Mérite» (Αξιωματικός της Τιμής)

Please log in or register to like posts.
News

‘Οπου και να ψάξεις…βρίσκεις τουλάχιστον έναν

Γιώργος Χρόνης…ένας ακόμα απόφοιτος.
Ο Γιώργος Χρόνης γεννήθηκε τον Μάιο του 1945 στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης. Απόφοιτος του Φυσιογνωστικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μετεκπαιδεύτηκε σε επίπεδο τρίτου κύκλου σπουδών στη Γαλλία (Université Bordeaux I) με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης σε θέματα θαλάσσιας ιζηματολογίας. Τον Μάρτιο του 1973 προσλήφθηκε στο ΙΩΚΑΕ με σύμβαση έργου. Το 1979, με υποτροφία της UNESCO, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο ερευνητικό Ινστιτούτο του CNRS στο Πανεπιστήμιο του Περπινιάν (LSGM) σε θέματα δυναμικής θαλάσσιας ιζηματολογίας. Το 1985 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Γεωλογικού Τμήματος του ΕΚΠΑ.

Το 1994 εκλέχθηκε διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ και ανανέωσε τη θητεία του το 1999. Το 2002 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, από όπου και παραιτήθηκε το 2006. Τον ίδιο χρόνο (2002) εκλέχθηκε πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ και επανεκλέχθηκε το 2006. Τον Απρίλιο του 2009 παραιτήθηκε από τη θέση αυτή, δύο χρόνια πριν λήξει η πενταετής τελευταία θητεία του.

Κατά τη διάρκεια της 37χρονης ερευνητικής του πορείας, εκτός από το μεγάλο συγγραφικό του έργο και τη συμμετοχή του σε πολύ μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων, συντέλεσε στην προσπάθεια εδραίωσης της ελληνικής ωκεανογραφικής έρευνας, καθώς και καθιέρωσης του χώρου της Μεσογείου ως κυρίαρχου ερευνητικού στόχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτός ήταν και ο λόγος που τιμήθηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση το 2002 με το παράσημο του ««Officier de la Mérite» (Αξιωματικού της Τιμής)» (Αξιωματικού της Τιμής).

Υπήρξε επί σειρά ετών εκλεγμένο μέλος του εκτελεστικού γραφείου της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ωκεανογραφίας της UNESCO, καθώς και προσκεκλημένος ομιλητής σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ως εκπρόσωπος του ΕΛΚΕΘΕ, συμμετείχε στο Πολιτικό Γραφείο του CIESM, καθώς και στην επιτροπή συμπλήρωσης του φακέλου της Γαλλικής Προεδρίας το 2008 για τα θέματα που αφορούν τη θάλασσα της Μεσογείου.

Το βιβλίο “Διάπλους” …είναι ένα αφηγηματικό βιωματικό ταξίδι στην ελληνική ωκεανογραφική έρευνα, που ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών και Αλιευτικών Ερευνών, από τις μικρές εγκαταστάσεις του πρώην κέντρου αναψυχής Τροκαντερό στο Παλαιό Φάληρο, με τη συμμετοχή μιας μικρής ομάδας 8-10 νέων πτυχιούχων φυσιογνωστών, φυσικών, γεωπόνων και χημικών, και φθάνει στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, με τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου στο χώρο της θαλάσσιας επιστήμης στη Μεσόγειο.

Το κείμενο του Χρόνη είναι ένα κείμενο που αποπνέει αυτοσαρκασμό, αυτοκριτική αλλά και, το σπουδαιότερο, γενναιοδωρία. Αναγνωρίζει τις σημαντικέςς συμβολές συναδέλφων του – επώνυμων και μη – και δεν «τσιγκουνεύεται» να αφιερώσει λίγες φράσεις για να μας περιγράψει σε τι ακριβώς έχουν συμβάλει διάφορα άτομα. Με αυτό τον τρόπο δεν μας παραδίδει μόνον ένα βιβλίο που εξιστορεί τη βασανιστική πορεία της εδραίωσης της ωκεανογραφίας στην Ελλάδα, αλλά μας προτείνει και μια συγκεκριμένη ηθική για το πώς πρέπει να γράφονται οι αντίστοιχες ιστορίες από τους πρωταγωνιστές τους.

 

Σε ποιους άρεσε το άρθρο;