XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Tάκης Καρνάτσος …ένας ακόμα απο τα θρανία της Λεοντείου

Please log in or register to like posts.
News
Ο Παναγιώτης (Τάκης) Καρνάτσος (Αθήνα 26 Απριλίου 1946 – 17 Απριλίου 1996) ήταν Έλληνας καλλιτέχνης. Ασχολήθηκε δημιουργικά με διάφορους τομείς της τέχνης, όπως τη ζωγραφική και τη σκηνογραφία, τη συγγραφή και τη μετάφραση θεατρικών έργων, τη σκηνοθεσία και την ηθοποιία, καθώς και με τη στιχουργική.
Μικρός έμενε στην οδό Αριστομένους, ακριβώς δίπλα στο επί της γωνίας με την Αγίου Μελετίου ευρισκόμενο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο Σολωμός του γνωστού παιδαγωγού της εποχής Πέτσου. Εκεί έκανε το δημοτικό του. Στην ίδια περιοχή έζησαν οι Καμπανέλης, Ελύτης, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Σακελάριος, Γιανναράς, Γκάτσος, Φασιανός, Βουρνάς και άλλοι. Ο πατέρας του ήταν εκτελωνιστής στο επάγγελμα, πληθωρικός και ιδιαίτερα φιλότεχνος. Αποφοίτησε από το Λεόντειο το 1964 . Στο σπίτι τους οι τοίχοι ήταν σκεπασμένοι από κάδρα από το πάτωμα μέχρι το ταβάνι. Αγαπούσε ιδιαίτερα τα παιδιά, έπαιζε και αστειευόταν μαζί τους. Το μεγάλο του σουξέ ήταν η «μουνταρία»: Πετούσε λεφτά στον αέρα και τα παιδιά σκοτώνονταν πιο θα τα πρωτομαζέψει. Αυτό γινόταν από τον ενθουσιασμό όταν κέρδιζε στον ιππόδρομο.΄Ενα πάθος που μαζί με το κομψό του ντύσιμο τον ξεχώριζε ως εστέτ. Πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του πατέρα τα συναντούμε μετέπειτα στον Καρνάτσο. Υπήρχε και ένας μικρότερος αδελφός, ο Αποστόλης που πήγαινε στο ίδιο σχολείο , πολύ ζωηρό παιδί σε αντίθεση με τον μάλλον ήρεμο Tάκη. Η μητέρα τους κομψή και αθόρυβη φρόντιζε ώστε τα πάρτι του Τάκη να είναι πάντα ένα γεγονός.
Ο Καρνάτσος από μικρός ήταν εμφανίσημος και με ζωϊρή φαντασία, καλός μαθητής με ιδιαίτερες επιδόσεις στη ζωγραφική και τα μαθηματικά. Του άρεσε το ροκ εν ρολ και διακρινόταν για το εξεζητημένο του ντυσιμο. Μέγας θαυμαστής του «Μικρού Ήρωα» του Γιώργου Θαλάσση, του οποίου διέθετε τα άπαντα δεμένα και που τον θεωρούσε υπαρκτό πρόσωπο.
 
Σπούδασε αρχιτεκτονικό – διακοσμητικό σχέδιο και ζωγραφική στις Σχολές Δοξιάδη, σκηνοθεσία κινηματογράφου στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου κι υποκριτική στη Δραματική Σχολή Ευγενίας Χατζίκου.
 
Ζωγραφική, Σκηνογραφία, Ενδυματολογία
Ως ζωγράφος είχε παρουσιάσει με επιτυχία τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, ενώ έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Βορρέ και σε ιδιωτικές συλλογές.
Αξιοσημείωτη η παρουσία του ως σκηνογράφου – ενδυματολόγου, κυρίως μέσα από τη μακροχρόνια συνεργασία του με το «Θέατρο Έρευνας – Δημήτρης Ποταμίτης», είχε αποσπάσει τα θετικά σχόλια της κριτικής για τη δουλειά του σε πολυάριθμες παραγωγές, όπως Έκβους του Πήτερ Σάφερ, Μεταμόρφωση του Φραντς Κάφκα, Λεντς του Γκέοργκ Μπύχνερ, Οι κατεργαριές του Σκαπίνου του Μολιέρου, Οι γάμοι του Φίγκαρο του Πιερ Μπομαρσέ, Η διπλή αποδημία του Ιώβ Καρντόζο του Π. Αλέ κ.α.
 
Θεατρικός Συγγραφέας – Μεταφραστής
Βραβευμένος θεατρικός συγγραφέας, με δύο Κρατικά Βραβεία Θεάτρου για τα έργα του Ο Ρομπέν του Πάρκου και Ρετιρέ με θέα στο πάρκο, ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με τη συγγραφή παιδικών θεατρικών έργων, το σύνολο των οποίων περιλαμβάνεται στην ειδική έκδοση της Unicef για το Παιδικό Θέατρο, σε επιμέλεια της Ξένιας Καλογεροπούλου. Πρωτότυπα έργα και μεταφράσεις του ανέβηκαν με επιτυχία από διαφόρους θιάσους (Δημήτρη Ποταμίτη, Ζωής Λάσκαρη, Μάρθας Καραγιάννη, Κώστα Καρρά, Νίκου Γαλανού κ.α.) και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
 
Θέατρο, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση
Σαν ηθοποιός, υπήρξε βασικό στέλεχος του «Θεάτρου Έρευνας» του Δημήτρη Ποταμίτη για πολλά χρόνια, ενώ συμετείχε και στην αξιομνημόνευτη παραγωγή της ροκ όπερας των Άντριου Λόιντ Γουέμπερ και Τιμ Ράις Ιησούς Χριστός Υπέρλαμπρο Άστρο που ανέβασε ο Μίμης Πλέσσας στο Θέατρο Καλουτά το 1979, ερμηνεύοντας το ρόλο του Πιλάτου.[1]
Δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Ε. Χατζίκου και στο δικό του στούντιο θεάτρου.
 
Στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα όχι μόνο ως ηθοποιός (Για την τιμή και το χρήμα, Σταύρωση χωρίς Ανάσταση, Ο Πύργος των Μοσκώφ, Παράλληλοι Δρόμοι, Σκληρά καρύδια, Μυρτώ, Οι Απαράδεκτοι, The Lefkas Man κ.α.) αλλά κι ως συγγραφέας – σεναριογράφος (μουσικοχορευτικά εορταστικά προγράμματα, τηλεοπτικά shows του Γιώργου Μαρίνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, Θέατρο της Δευτέρας, εκπομπές παιδικής ζώνης της ΕΡΤ, την καθημερινή σειρά Παράλληλοι Δρόμοι στο Mega Channel σε συνεργασία με την Κάλη Καρατζά, ραδιοφωνικές επιθεωρήσεις στην ΕΡΑ-2 κ.α.) σκηνοθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός – παρουσιαστής.
 
Μεταγλωττίσεις
Σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με τη Walt Disney Pictures για την ελληνική απόδοση των διαλόγων και των τραγουδιών των κλασικών ταινιών κινουμένων σχεδίων Η Πεντάμορφη και το Τέρας, Αλαντίν, Η Μικρή Γοργόνα, Σταχτοπούτα, Το Βιβλίο της Ζούγκλας, Μπάμπι, Μπερνάρ και Μπιάνκα, Τσιπ και Ντέιλ, Μίκυ, Ντόναλντ κ.α., καθώς και με τη Warner Bros για την ταινία Τοσοδούλα. Ως ηθοποιός συμμετείχε στη μεταγλώττιση πολλών από αυτές καθώς και σε σειρές κινουμένων σχεδίων των Warner, Merry Melodies Specials και Looney Tunes.
 
Στιχουργική
Η τυχαία, όπως ο ίδιος έλεγε, ενασχόλησή του ως στιχουργού αποδείχτηκε και παραγωγική κι εξαιρετικά επιτυχημένη, έχοντας στο ενεργητικό του τέσσερις χρυσούς κι έναν πλατινένιο δίσκο και πάνω από 500 τραγούδια. Με ειδικότητα στον έντεχνο ερωτικό στίχο αλλά και το θεατρικό – σατυρικό συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς τραγουδιστές: Μαρινέλλα, Γιάννης Πάριος, Γιάννης Πουλόπουλος, Μανώλης Μητσιάς, Τζένη Βάνου, Σταμάτης Κόκοτας, Τάνια Τσανακλίδου, Αλέκα Κανελλίδου, Χριστιάνα, Δούκισσα, Πωλίνα, Μαντώ, Πασχάλης (Πασχάλης Αρβανιτίδης), Ελπίδα (Ελπίδα Καραγιαννοπούλου), Δάκης, Μπέσσυ Αργυράκη, Ευρυδίκη, Καίτη Γαρμπή κ.α. και δημοφιλείς συνθέτες όπως οι: Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Αλέξης Παπαδημητρίου, Νίκος Ιγνατιάδης κ.α., συμπράττοντας στη δημιουργία τραγουδιών που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο («Τα μάτια σου», «Πώς», «Μάθαμε τον έρωτα», «Ήταν λάθος», «Αν μ’ αγαπάς», «Φίλε», «Νύχτα είναι, θα περάσει» κ.λ.π.)
 
Είχε ακόμα γράψει σατιρικά κείμενα και τραγούδια για θεάματα πίστας του Γιώργου Μαρίνου και της Μαρινέλλας, ενώ τραγούδια σε δικούς του στίχους ερμήνευσε στη δισκογραφία και τη σκηνή η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

 

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.