XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Το πλοίο Ματαρόα…και η Λεόντειος

Please log in or register to like posts.
News

 

Το πλοίο Ματαρόα…και η Λεόντειος

Το πλοίο αυτό μετέφερε από την Ελλάδα ως τον Τάραντα στη νότια Ιταλία στα τέλη Δεκεμβρίου του 1945 αριθμό Ελλήνων καλλιτεχνών και επιστημόνων που είχαν ως στόχο να φτάσουν στο Παρίσι, προκειμένου να γλιτώσουν από τις πολιτικές διώξεις κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Η μεγάλη πλειοψηφία τους ήταν υπότροφοι του γαλλικού κράτους.

Το ταξίδι οργανώθηκε από τον τότε διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, τον φιλέλληνα Οκτάβιο Μερλιέ, και τον Ροζέ Μιλλιέξ και οι δύο διατηρούσαν άριστη σχέση με την οικογένεια της Λεοντείου. Ορισμένοι των επιβατών του έγιναν παγκοσμίως γνωστοί. Υπήρχε, επίσης, μεταξύ τους αριθμός εκπροσώπων και άλλων τομέων επαγγελμάτων, οι οποίοι δεν στερούνταν ταλέντου. Ορισμένοι εξ αυτών πραγματοποίησαν το ταξίδι με δικά τους έξοδα. Στο «Ματαρόα» δεν επιβιβάστηκαν μόνο αριστεροί, μεταξύ τους ήταν 32 παράνομα μέλη του ΚΚΕ, αλλά και γόνοι φτωχών οικογενειών, προοδευτικών για την εποχή πεποιθήσεων αλλά και γόνοι αστικών οικογενειών.

Στο ταξίδι του Ματαρόα…η Ενωση αποφοίτων εντόπισε και διάφορους Λεοντιδείς οπως τον Ανδρέα ΓληνόΓάττοΞενάκη, Καστοριάδη   και μεταξύ των άλλων και τον Φώσκολο Πέτρο…τον μετέπειτα Frere Pierre

Eφθασε στην Ενωση Αποφοίτων μία λίστα ονομάτων που συμπεριλαμβάνονται διάφορα ονόματα θα διακρίνετε και το όνομα του Fr:Pierre …Ο Frere Pierre ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από όλους τους συνταξιδιώτες και υπάρχουν διάφορες αναφορές σε απομνημονεύματα και αφηγήσεις πολλών…κάπως έτσι και ο σεναριογράφος της ταινίας στους διαλόγους Κωνσταντίνου, Μουστάκα αναφέρει τον Frere Pierre...μια αναφορά προς ένδειξη τιμής.

 

 

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.