XΟΡΗΓΟΣ whitetip

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ …Καλυβάς Στάθης

Please log in or register to like posts.
News
Κυκλοφορεί «Το Ελληνικό Όνειρο»…
ένα βιβλίο που προέκυψε μετά από μια μακροσκελή συζήτηση με τον Κώστα Γιαννακίδη. Τι πραγματεύεται; Τι είναι αυτό το ελληνικό όνειρο; Γιατί πήρε το βιβλίο την μορφή που πήρε; Και τι προσφέρει στη σημερινή συγκυρία; Απαντώ και στα τέσσερα αυτά ερωτήματα.
Το βιβλίο διατρέχει με πολύ συνοπτικό τρόπο, αλλά θέλω να πιστεύω όχι επιφανειακά, την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας. Πρόκειται για να ένα θέμα που με έχει απασχολήσει πολύ την τελευταία δεκαετία–και συνεχίζει να με απασχολεί. Προσπαθώ να προσεγγίσω την πορεία αυτή συνεκτικά, αναδεικνύοντας την μεγάλη εικόνα πέρα από τον θόρυβο των λεπτομερειών. Είναι γραμμένο πολύ απλά, αλλά θέλω να πιστεύω όχι απλουστευτικά ή πρόχειρα. Αντίθετα από ένα βιβλίο ιστορίας, στέκεται όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και στο παρόν. Και αντίθετα από ένα δημοσιογραφικό βιβλίο, δεν μένει μόνο στο παρόν, αλλά επιχειρεί να αφουγκραστεί το μέλλον. Και οι τρεις ενότητες του βιβλίου (παρελθόν, παρόν και μέλλον) επικεντρώνονται στην Ελλάδα, όμως πίσω από την επιλογή αυτή δεν κρύβεται ο ελληνικός εξαιρετισμός. Αντίθετα, η ματιά μου παραμένει βαθιά συγκριτική, γιατί αυτή άλλωστε είναι ουσιαστικά η επιστημονική μου ειδίκευση. Όπως όμως και ο μηχανολογικός εξοπλισμός μιας οικοδομής, έτσι και η συγκριτική αυτή ματιά λειτουργεί χωρίς να είναι εμφανής.
Το «εγγύς μέλλον» της Ελλάδας το φαντάζομαι να έχει ιδιαίτερα θετικό περιεχόμενο και προσπαθώ να το περιγράψω με αιρετικό πάντα τρόπο και αδρές γραμμές ως την «παραγωγή ευτυχίας». Θεωρώ πως βασίζεται στην πλήρη ανάπτυξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων που δεν είναι άλλα από τον τόπο μας και κάποιες πτυχές της κουλτούρας μας. Χάρη στις νέες τεχνολογίες μπορούμε να μοιραστούμε τα στοιχεία αυτά με πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από ότι στο παρελθόν και βέβαια με νέους τρόπους. Η πραγμάτωση του μέλλοντος αυτού απαιτεί και το ανάλογο αφήγημα και αυτό επιχειρώ να περιγράψω ως «ελληνικό όνειρο». Τα τελευταία χρόνια η θέαση του μέλλοντος, όποτε την αποτολμούσαμε, είχε την μορφή μάλλον ενός εφιάλτη και θεωρώ πως αυτό πρέπει να αλλάξει–και πιστεύω πως θα αλλάξει.
Σ.Κ

 

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.