XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Λεοντιδέας ο Παυλίδης Δημήτρης…δημιουργός της πιο γλυκιάς ανάμνησης των παιδικών μας χρόνων

Please log in or register to like posts.
News

Ο Σπυρίδων Παυλίδης ο μεγαλύτερος σοκολατοβιομήχανος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1818 και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα, όπου το 1835 ίδρυσε το τυπογραφείο του. Κανένας όμως τότε δεν περίμενε ότι ο άπειρος τότε Σπύρος το 1841 θα αφοσιωθεί στο μικρό του Γλυκισματοποιείον, το οποίο θα εξελιχθεί στο μεγαλύτερο ελληνικό ζαχαροπλαστείο.

Το μικρό ζαχαροπλαστείο δημιουργούσε γλυκίσματα της εποχής, μπακλαβάδες, λουκούμια και κουφέτα. Το 1852 μετά το τέλος της περιπλάνησής του σε ευρωπαικές πόλεις μεταξύ των οποίων ήταν το Παρίσι, η Βιέννη, το Άμστερνταμ, η Μαδρίτη, η Νάπολη και η Ρώμη παρασκεύασε την πρώτη σοκολάτα ρόφημα. Το μεγαλύτερο όμως όνειρό του έγινε πραγματικότητα το 1861 όπου δημιούργησε την πρώτη Σοκολάτα Υγείας Παυλίδου, η οποία κατέκτησε τις καρδιές του ελληνικού κοινού και όχι μόνο. Το ίδιο έτος δημιούργησε την πρώτη Σοκολάτα Υγείας με αμύγδαλα. Το 1865 ανοίγει ο δρόμος για τις διακρίσεις και τη διεθνή επιβράβευση. Το έτος αυτό η Σοκολάτα Υγείας κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην πρώτη παγκόσμια έκθεση σοκολάτας στο Παρίσι. Τη διεθνή αυτή επιβράβευση θα ακολουθήσουν ακόμα 18. Το εργοστάσιο Παυλίδης στην Ελλάδα τιμήθηκε μάλιστα με το Πλατινένιο βραβείο Απόδοσης (Global Efficiency Platinum Award) από την Mondelez, μητρική εταιρεία, αποτελώντας το πρώτο εργοστάσιο της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής ανάμεσα σε πάνω από 100 του ομίλου που έλαβε τέτοια διάκριση.

Το 1873 ο Παυλίδης διαπίστωσε πως η δραστηριότητες της σοκολατοβιομηχανίας του αυξάνονταν και ο μικρός χώρος του Γλυκισματοποιείου του δεν μπορούσε να τις χωρέσει. Έτσι, το Φθινόπωρο του έτους αυτού αγόρασε ένα οικόπεδο στην οδό Πειραιώς 135 στα Κάτω Πετράλωνα όπου ξεκίνησε η κατασκευή κτιρίου και μόλις αυτή ολοκληρώθηκε, την 1 Μαΐου του 1876, η σοκολατοβιομηχανία μεταφέρθηκε και στεγάστηκε σ’ αυτό. Ο Σπυρίδων Παυλίδης βγήκε στη σύνταξη την 1 Σεπτεμβρίου του 1878 και τα ηνία των δύο επιχειρήσεών του ανέλαβε ο γιος του Δημήτρης. Το 1951 τα ηνία ανέλαβε ο δισέγγονος του Σπυρίδωνα, ο Δημήτριος ο «νεότερος», ο οποίος δημιούργησε και νέα μονάδα στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Το 1974 εισήγαγε για πρώτη φορά τη σοκολάτα γάλακτος «Lacta», τα σοκολατάκια πολυτελείας «Joconda» με ολόκληρο φουντούκι, ενώ το 1981 παρασκεύασε τις γεμιστές σοκολάτες.

«Γλυκισματοποιείον Παυλίδη»

Ο Δημήτρης Παυλίδης πέθανε το 1986 και ως το 1988, που η ιστορικότερη ελληνική “γλυκιά” βιομηχανία πέρασε στον ελβετικό όμιλο Jacobs Suchard, έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους ζαχαρωδών, σοκολάτας και καφέ στην παγκόσμια αγορά, την προεδρία της επιχείρησης κατείχαν διαδοχικά η Ασπασία Α. Παυλίδη και ο Γεώργιος Ξ. Παυλίδης. Η Παυλίδης εξαγοράζεται από την Kraft το 1991. Το 1998, αρχίζει η ανακαίνιση του εργοστασίου της οδού Πειραιώς, η οποία και ολοκληρώνεται το 2000. Το εργοστάσιο λαμβάνει την μορφή που έχει σήμερα.

Ο «Παυλίδης», του οποίου οι σοκολάτες υγείας κυκλοφορούν και σήμερα με την ίδια συσκευασία, θεωρείται η μακροβιότερη σοκολατοποιία στην Ελλάδα. Στο Εργοστάσιο Παυλίδη παράγονται ετησίως περί τους 15.000 τόνους σοκολάτας και μερέντα. Το 95% αυτής της ποσότητας καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά, και μόλις το 5% διοχετεύεται στις αγορές του εξωτερικού. Είναι η αγαπημένη σοκολάτα των περισσοτέρων Ελλήνων καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την νεότερη και σύγχρονη ιστορία τους.

 

 

 

 

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.