XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο συν απόφοιτος Ανδρέας Τζάκης

Please log in or register to like posts.
News

https://www.inkefalonia.gr/koinonia/109074-taktiko-melos-tis-akadimias-athinon-o-kefalonitis-xeiroyrgos-andreas-tzakis?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook&fbclid=IwAR22vPsZYJLSHgnmBb1jHrqd3w0UrIc7LQ7dIYSTa35IdBPFfyjn1fGRlzs

 

Ο Δρ. Ανδρέας Τζάκης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1950. Φοίτησε  στα θρανία της Λεοντείου . Αποφοίτησε το 1974 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1978 έως το 1985 πραγματοποίησε την εξειδίκευσή του στη Χειρουργική και τις Μεταμοσχεύσεις στα Νοσοκομεία Mt. Sinai και SUNY της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, PA. Από το 1985 έως το 2019 υπηρέτησε διαδοχικά σε όλες τις Πανεπιστημιακές βαθμίδες και εξελέγη Καθηγητής και Διευθυντής Μεταμοσχεύσεων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Πίτσμπουργκ, του Μαϊάμι, του Κλήβελαντ, της Πενσυλβανία, της Φλόριντα και του Οχάιο. Το 1999 έλαβε το Διδακτορικό του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ολοκλήρωσε το κλινικό του έργο τον Ιανουάριο του 2019 και συνεχίζει μέχρι σήμερα την ερευνητική του εργασία, η οποία επικεντρώνεται στις μεταμοσχεύσεις μήτρας. Ο ίδιος εισήγαγε για πρώτη φορά στον κόσμο μεταμόσχευση μήτρας από πτωματικό δότη. Αποτέλεσμα των προσπαθειών του ήταν να πετύχει την πρώτη τεκνοποίηση στις ΗΠΑ το 2019 με μεταμοσχευμένη μήτρα από πτωματικό δότη.

Η εμπειρία και η προσφορά του στο πεδίο της Χειρουργικής και δη των Μεταμοσχεύσεων είναι πολλαπλή. Διηύθυνε, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα παιδιατρικών μεταμοσχεύσεων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Pittsburgh (1989-1994), όπου ανέπτυξε το πρώτο επιτυχές πρόγραμμα πολυσπλαγχνικών μεταμοσχεύσεων στον κόσμο. Είναι ο Ιδρυτικός Διευθυντής του “Miami Transplant Institute”, ενώ το πρόγραμμα στο Νοσοκομείο Jackson Memorial του Miami έγινε παγκοσμίως γνωστό για τις πρότυπες χειρουργικές τεχνικές του, όπως η μεταμόσχευση του κοιλιακού τοιχώματος, οι αναμεταμοσχεύσεις του εντέρου, η αντιμετώπιση ασθενών με θρόμβωση της  πυλαίας φλέβας και άλλες. Το 2001 ξεκίνησε το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων Νεφρού στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στην Ελλάδα.

Είναι μέλος σε 21 επιστημονικές ιατρικές εταιρείες διεθνούς κύρους, όπως η American Surgical Association (300 μόνο μέλη), και έχει συμμετάσχει στην ηγεσία 5 μεγάλων επαγγελματικών οργανισμών που σχετίζονται με τις μεταμοσχεύσεις και τη χάραξη της κρατικής πολιτικής στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και άλλων θεμάτων που αφορούν την υγεία στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει πραγματοποιήσει αξιοσημείωτο ερευνητικό και συγγραφικό έργο με μία πληθώρα δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά (περισσότερα από 800 άρθρα στη διεθνή βιβλιογραφία και υψηλότατο δείκτη αναγνωρισιμότητας (h-index) 103). Παράλληλα, έχει επιδείξει σημαντικό διδακτικό έργο, εκπαιδεύοντας χειρουργούς ανά τον κόσμο να πραγματοποιήσουν περιπεπλεγμένες χειρουργικές επεμβάσεις και να εφαρμόσουν τεχνικές, στις οποίες ήταν πρωτοπόρος.

Ο Δρ. Ανδρέας Τζάκης έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις, όπως τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο της Αλεξανδρούπολης και το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία. Έχει τιμηθεί με το βραβείο του Holy Cross της Βοστώνης και έχει βραβευθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αμερικής (House of Representatives). Τιμήθηκε με τον τίτλο «Άρχων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Ήταν ο πρώτος κάτοχος της έδρας, που φέρει το όνομά του, “Τzakis chair of Transplantation” στην Ιατρική σχολή του Μαϊάμι στη Φλόριντα, η οποία δημιουργήθηκε προς τιμήν του. Έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Guinness δύο φορές το 2000 (Millennium Edition p. 38: Most organs Transplanted in a single operation) και το 2001 (p. 179: Most organs Transplanted). Το 2015 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Έλληνας πίσω από την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ

Ομάδα ιατρών με επικεφαλής Έλληνα χειρουργό πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις ΗΠΑ, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν ή που μπορεί να έχουν καρκίνο της μήτρας.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο Cleveland Clinic από μια χειρουργική ομάδα της οποίας επικεφαλής ήταν ο Δρ Ανδρέας Τζάκης. Η επέμβαση διήρκεσε 9 ώρες και χρησιμοποιήθηκε μήτρα από μια δότρια οργάνων, η οποία είχε χάσει τη ζωή της.

Σκοπός της διαδικασίας είναι να μπορέσουν οι γυναίκες που γεννήθηκαν χωρίς μήτρα, ή είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση, να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν.

Ο Δρ. Τζάκης έχει κάνει πάνω από 4000 με 5000 μεταμοσχεύσεις νεφρού, συκωτιού και άλλων οργάνων. Για να προετοιμαστεί για την συγκεκριμένη επέμβαση ταξίδεψε στη Σουηδία, όπου συνεργάστηκε με ιατρούς στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg, τους μόνους ιατρούς στον κόσμο που είχαν πραγματοποιήσει με επιτυχία ανάλογη επέμβαση. Εννέα γυναίκες έχουν υποβληθεί στην συγκεκριμένη επέμβαση στη Σουηδία, με μοσχεύματα από ζωντανούς δότες. Τέσσερις εκ των οποίων έχουν αποκτήσει παιδί. Περίπου 50000 γυναίκες στις ΗΠΑ είναι στη λίστα για μεταμόσχευση μήτρας.

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.