Του συν απόφοιτου Στέφανου Βιτωράτου.
Με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία είναι πλέον αντιληπτή σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής μας ζωής, αναπόφευκτα έχει γεννηθεί το ερώτημα σε τί βαθμό θα επηρεαστεί το μέλλον διαφόρων επαγγελμάτων και, ειδικότερα, εν προκειμένω, αυτό του δικηγόρου. Μπορεί τελικά η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τους δικηγόρους, ή θα αποτελέσει απλώς ένα εργαλείο που ενισχύει τις δυνατότητές τους; Σε αυτό το σύντομο άρθρο, δε θα επιχειρήσω να κάνω μία εκτενή νομική ανάλυση όλων των επιχειρημάτων υπέρ, ή κατά της μίας, ή της άλλης θέσης, περισσότερο θα σταχυολογήσω ορισμένες προσωπικές σκέψεις προς την εξεύρεση μιας ψύχραιμης ισορροπίας.
Είναι σαφές ότι η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει ήδη το νομικό επάγγελμα και ότι η τεχνολογία αυτή ήρθε για να μείνει
Ξεκινώντας με τα δεδομένα της σημερινής εποχής, αρχικά είναι σαφές ότι η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει ήδη το νομικό επάγγελμα και ότι η τεχνολογία αυτή ήρθε για να μείνει. Υπάρχουν εργαλεία στην αγορά, τα οποία μπορούν να επιταχύνουν την έρευνα, να συνοψίζουν αποτελεσματικά περιεχόμενο εγγράφων, να απλοποιούν τη διαδικασία συγγραφής και ελέγχου συμβάσεων, ή τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας. Επιπλέον, αρκετοί δικηγόροι, παρά τις αρχικές αντιστάσεις, όπως συνέβη και στο παρελθόν με αντίστοιχες νέες τεχνολογίες που είχαν καθοριστική επίδραση, όπως το διαδίκτυο, χρησιμοποιούν διαθέσιμα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και προϊόντος του χρόνου η χρήση τους θα αυξηθεί.
Ωστόσο, τα σύγχρονα ευρέως διαδεδομένα μοντέλα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, δε διακρίνονται για την αξιοπιστία τους και πολλές φορές πάσχουν από «παραισθήσεις» (hallucinations), παρουσιάζοντας αρκετά αληθοφανείς απαντήσεις σε ερωτήματα, οι οποίες όμως δεν εδράζονται στην πραγματικότητα. Παράλληλα, ακόμα και εκείνα τα μοντέλα τα οποία αναπτύσσονται αποκλειστικά για τον νομικό κλάδο και τα οποία εκπαιδεύονται σε ποιοτικότερα δεδομένα, επίσης δεν προσφέρουν ακόμα εχέγγυα απόλυτης ακρίβειας, ενώ σίγουρα δεν είναι οικονομικά προσβάσιμα από τον μέσο δικηγόρο. Σε αυτή τη συζήτηση, φυσικά, δεν πρέπει να λησμονηθούν και οι προβληματισμοί που αφορούν την προστασία της εμπιστευτικότητας και των προσωπικών δεδομένων κατά τη χρήση τέτοιων συστημάτων, καθώς και την αποφυγή των πιθανών -εκ κατασκευής του συστήματος- διακρίσεων…
Από τον Κώδικα στον Κώδικα: Η μετάβαση της Δικηγορίας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης