Η Ε.Α.Λ.Λ.

Ένωση Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου

Οι Απόφοιτοι αποτελούν τμήμα της Μαριανής Οικογένειας και την απτή και καθημερινή απόδειξη των προσπαθειών όλων (Αδελφών, καθηγητών, γονέων και διοικητικού προσωπικού) για μια καλύτερη και πληρέστερη διαπαιδαγώγηση με στόχο μια καλύτερη, δικαιότερη και ανεκτική κοινωνία.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΑΛΛ

Η «Ένωσις Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου» ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1930 και σκοπό έχει την πνευματική ανάπτυξη των μελών της, τη σύσφιξη των πνευματικών και ηθικών δεσμών που τα συνδέουν, την αλληλεγγύη αυτών στην κοινωνική ζωή, καθώς και την καλλιέργεια του αθλητικού ιδεώδους και την ανάπτυξη του φίλαθλου πνεύματος μεταξύ των μελών της.

Πολλοί Απόφοιτοι διαδραμάτισαν, διαδραματίζουν και θα εξακολουθούν και στο μέλλον να το πράττουν, ένα σημαντικό ρόλο στην Ελληνική και όχι μόνο, σκηνή. Θα ήταν, ίσως, άδικο να αναφερθούμε μόνο σε ένα τμήμα των Αποφοίτων, αλλά δεν θα μπορούσαμε να αμελήσουμε τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Νικόλαο, τον πρόωρα χαμένο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Μακαριστό Χριστόδουλο ενώ μια ξεχωριστή μνεία πρέπει να γίνει στον νυν Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο ο οποίος διετέλεσε καθηγητής στη Λεόντειο Ν. Σμύρνης.

Ας σημειωθεί ότι στον κατάλογο των αποφοίτων περιλαμβάνονται εκπρόσωποι από τον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών όπως οι: Περσέας Αθηναίος (καθηγητής, δημοσιογράφος, συγγραφέας, Ιδρυτής του ομώνυμου Ιδρύματος Ελληνισμού και Κοινωφελούς Ιδρύματος), Αλέξης Ακριθάκης (ζωγράφος), Βασίλης Αλεξάκης (συγγραφέας), Γιάννης Αλεξάκης (ηθοποιός, σκηνοθέτης), Γιάννης Βούρος (θεατρολόγος, ηθοποιός,πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας), Αποστόλης Γιαγιάνος (ζωγράφος), Γρηγόρης Γιαγιάνος (γκαλερίστας), Κώστας Γκιμοσούλης (συγγραφέας), Ντένης Ζαχαρόπουλος (ιστορικός, κριτικός τέχνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης), Στέφανος Ήμελλος (Ακαδημαϊκός), Σπύρος Ιακωβίδης (Ακαδημαϊκός. Ως πρωτοετής φοιτητής Αρχαιολογίας το 1941 συμμετείχε στην Επιτροπή Απόκρυψης και Ασφάλισης όλων των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου από τους Γερμανούς κατακτητές), Παναγιώτης Καλαντζόπουλος (συνθέτης), Φρέντυ Κάραμποττ (ζωγράφος, graphic designer, διαφημιστής), Λουκάς Καρυτινός (αρχιμουσικός), Λουκιανός Κηλαϊδόνης (συνθέτης), Τζόρτζιο ντε Κίρικο (ζωγράφος, συγγραφέας, γλύπτης), Γιώργος Λούκος (πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου), Γιώργος Μαρίνος (ηθοποιός), Δημήτρης Μαραγκόπουλος (συνθέτης, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Λυκούργος Μαρκέας (συνθέτης), Ζακ Μεναχέμ (μουσικολόγος, ραδιοφωνικός παραγωγός), Ευάγγελος Μουτσόπουλος (ακαδημαϊκός, πρύτανης ΕΚΠΑ), Σταύρος Ξενίδης (ηθοποιός), Θοδωρής Πανταλέων (ζωγράφος), Βαγγέλης Παπαθανασίου (συνθέτης), Γιάννης Παππάς (γλύπτης), Μίμης Πλέσσας (συνθέτης), Γιώργος Σγουράκης (παραγωγός, σκηνοθέτης), Θωμάς Σφηκόπουλος (αντιπρύτανης ΕΚΠΑ), Αντώνης Φωστιέρης (ποιητής), Χριστόδουλος Χάλαρης (συνθέτης), Δημήτρης Χαρισιάδης (φωτογράφος), Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας (ακαδημαϊκός, ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης) και Περικλής Χούρσογλου (καθηγητής Κινηματογράφου, σκηνοθέτης).

Από το χώρο της πολιτικής οι: Κωστής Στεφανόπουλος (τ. Πρόεδρος Δημοκρατίας), Πάνος Καμμένος, Βασίλης Κικίλιας Γιώργος Κουμουτσάκος, Κώστας Μουσουρούλης, Αργύρης Ντινόπουλος Γιάννης Πανούσης, Σάκης Πεπονής

Από το χώρο των ΜΜΕ οι: Αλφόνσος Βιτάλης, Νίκος και Γιώργος Βλαβιανός, Αντώνης Καλκαβούρας, Δημήτρης και Αντώνης Λιάρος, Ηλίας Μαμαλάκης, Δημήτρης Μενούνος, Τάσος Μπάρλας, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Γιάννης Πρετεντέρης, Φώτης Σεργουλόπουλος, Παύλος Τσίμας και Μιχάλης Τσώχος.

Από το χώρο της ναυτιλίας οι: Γιώργος Βερνίκος, Διαμαντής Διαμαντίδης, Γιώργος Δεμενόπουλος, Βασίλης και Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, Γιάννης Κούστας και Περικλής Παναγόπουλος,Mατθαίος Λως, Φίλιππος Κωστόπουλος.

Από τον επιχειρηματικό χώρο οι: Ανδρέας Βγενόπουλος, Ορφέας Βεϊνόγλου, Μιχάλης Γκιόλμαν, Νάσος Κόκκινος, Αχιλλέας και Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Άγγελος Μενεγάτος, Χρήστος Πανόπουλος, Πολυχρόνης και Γιάννης Συγγελίδης και Κωνσταντίνος Φρουζής,Κώστας Νεμπής, Μαυριδόγλου Αντώνης, Κουμέτης Νίκος, Λέζος Νάσος.

Από τον επιστημονικό χώρο οι: Γιώργος Βλάχος (καθηγητής Ε.Μ.Π.), Γιώργος Βλάχος (καθηγητής Ναυτιλιακών Σπουδών), Θεόδωρος Εδιπίδης (καθηγητής Ιατρικής), Παναγιώτης Ζουμπούλης (ορθοπαιδικός – χειρουργός σπονδυλικής στήλης), Δημήτρης Κωστής (καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), Ευάγγελος Μανωλόπουλος (καθηγητής Φαρμακολογίας), Κωνσταντίνος Μενουδάκος (νομικός), Περικλής Παπαδόπουλος (καθηγητής NASA), Σωτήρης Ράπτης (καθηγητής Ιατρικής), και πάρα πολλούς άλλους από όλους τους κοινωνικού χώρους με μικρότερη δημόσια προβολή, αλλά με εξίσου ή σημαντικότερη προσφορά.

Μέσα από την ιστορική της διαδρομή η Ε.Α.Λ.Λ. έχει περάσει από περιόδους μεγαλύτερης ή μικρότερης κινητοποίησης, μεγαλύτερης ή μικρότερης κινητοποίησης στο τομέα του αθλητισμού ή του πολιτισμού, καλής ή λιγότερο καλής συνεργασίας με τα μέλη της και με τους λοιπούς παράγοντες της Μαριανής Οικογένειας. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά σε ένα τέτοιο θεσμό που διατηρείται εδώ και 80 χρόνια και είναι από τους πλέον γόνιμους και δραστήριους ακόμα και σε διεθνές επίπεδο.


ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα η Ε.Α.Λ.Λ. με τις δράσεις της προσδοκά ένα νέο ξεκίνημα, σε στενή συνεργασία με όλους, ώστε να επιτύχει τους στόχους της που δεν είναι άλλοι από το άθροισμα των στόχων των μελών της, των σχολείων μας και των Μαριανών Αδελφών, αφού η θετική αύρα των δράσεών μας δεν μπορεί παρά να αλληλεπιδρά σε όλους μας.