Ο Ευριπίδης Γ. Στεφάνου, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απ6όφοιτος του Λεοντείου Λυκείου. Σπούδασε στην Ελβετία. Είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου του Neuchâtel, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Χημείας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Γενεύης, και Διδακτορικού Διπλώματος στην Οργανικής Χημείας του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Εργάστηκε ως Ερευνητής στο Ινστιτούτο Υδάτων του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ζυρίχης (ΕΤΗ-Ζ), στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Stanford (Καλιφόρνια, ΗΠΑ), και Λέκτορας στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Εξελέγη το 1984 ως ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, όπου έργάζεται από τον Ιανουάριο του 1986.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, και Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών και των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών “Επιστήμες και Μηχανική Περιβάλλοντος” και “Τεχνολογίες Προστασίας Περιβάλλοντος”. Είναι μέλος της Επιτροπής “Επιστημών της Γης” του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) από το 2008 και έχει διατελέσει Συνεκδότης και Εκδότης των επιστημονικών περιοδικών Aerosol Science and Technology & Environmental Science and Pollution Research
…Από συνέντευξή του…
Ποιος θα το περίμενε ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης μετά από 37 χρόνια λειτουργίας και έρευνας θα κατατασσόταν στα 400 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, σύμφωνα με την Times της Βρετανίας. Συγκεκριμένα, στις θέσεις 301 με 350. Η κατάταξη «Times Higher Education World University» δημοσιεύεται κάθε χρόνο και θεωρείται, μαζί με τις αντίστοιχες κατατάξεις της QS (World University Ranking) και της Σαγκάης (Academic Ranking of World Universities-ARWU), μία από αυτές με το μεγαλύτερο κύρος και διεθνή επιρροή και βασίζεται σε τέσσερα βασικά κριτήρια, την ποιότητα διδασκαλίας, το επίπεδο έρευνας, την μεταφορά γνώσης εκτός πανεπιστημίου και το βαθμό διεθνοποίησης των σπουδών.
Το VICE, μίλησε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδη Στεφάνου, ο οποίος μας εξήγησε πως μπορεί ναι μεν να χαμογελάει με την συγκεκριμένη είδηση, ωστόσο τα πράγματα μπορεί να ήταν πολύ καλύτερα αν τα πανεπιστήμια τη Ελλάδας είχαν διαφορετική αντιμετώπιση από το κράτος. Από το 2010 το πανεπιστήμιο του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας έχει υποστεί μείωση της τάξεως του 65% στον προϋπολογισμό του. Τα χρήματα που δίνονται είτε από χορηγίες είτε από το κράτος με αποκλειστικό σκοπό, όπως μας είπε ο πρύτανης, την έρευνα, καλύπτουν και τις υπόλοιπες ανάγκες του ιδρύματος. «Αν είχαμε διαφορετικές πολιτικές αποφάσεις θα ήμασταν σε υψηλότερη θέση», μας λέει.
VICE: Καλησπέρα κ. Στεφάνου. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία;
Ευρ. Στεφάνου: Νομίζω ότι οφείλεται στα πρώτα βήματα και στους στόχους του πανεπιμστημίου, που ήταν να καταστεί ένα δημόιο και ερευνητικό πανεπιστήμιο. Αν ψάξετε τις κατατάξεις άλλων πανεπιστημίων που δείχνουν την ερευητική παραγωγή θα διαπιστώσετε ότι έχει αυτή τη θέση λόγω της ερευνητικής του δυνατότητας. Το πανεπιστήμιο Κρήτης υστερεί ως προς τις αναλογίες διδασκόντων διδασκομένων, ως προς τις χρηματοδοτήσεις σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών. Είναι θέματα τα οποία δεν εξαρτώνται από εμάς. Είναι ξεκάθαρα αποφάσεις του κράτους. Όπως επίσης και ο αριθμός των εισακτέων που εισάγονται στο ίδρυμα. Οι πολιτικές αποφάσεις παίζουν ρόλο πλέον. Αν τις αναλύσετε θα δείτε ότι κανονικά θα έπρεπε να ήμασταν πολύ υψηλότερα.Για τις φυσικές επιστήμες το πανεπιστήμιο μας έρχεται πέμπτο στην Ευρώπη. Ξεπερνά ακόμη και το Imperial College. Ήταν οι πρωταρχικοί μας στόχοι η έρευνα και το υψηλό επίπεδο.
Ποια είναι τα ερευνητικά κομμάτια του πανεπιστημίου;
Εκτός των πολυτεχνικών σχολών είναι ένα πανεπιστήμιο που ασχολείται με τα πάντα. Και με κοινωνικές κα ανθρωπιστικές σπουδές. Στη σχολή θετικών επιστημών σε ορισμένα τμήματα έχουμε επιστήμες κα τεχνολογικού και πολυτεχνικού περιεχομένου. Οι συνάδελφοι δημοσιεύουν σε διεθνή περιοδικά τις έρευνες που κάνουν. Υπάρχουν οι αναλύσεις από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης που δείχνουν ότι έχουμε υψηλό επίπεδο εργασιών των καθηγητών. Για την ακρίβεια, έχουμε το υψηλότερο στην Ελλάδα. Η έρευνά μας αφορά την πληροφορική και κυρίως τις θετικές επιστήμες.
Τι πιστεύετε για την αντιμετώπιση που έχει απέναντί σας το κράτος;
Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν υψηλότερα το πανεπιστήμιο της Κρήτης. Στο θέμα της χρηματοδότησης από το 2010 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 65% για τις βασικές ανάγκες για τη βασική μας λειτουργία. Παρά τη μείωση στις κατατάξεις για την ανώτατη εκπαίδευση όχι μόνο δεν πέφτουμε αλλά ανεβαίνουμε. Συγκαταλεγόμαστε στα 50 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο που έχουν ηλικία κάτω των 50 ετών.