Το Μουσείο κατασκευάσθηκε με δωρεά του αποφοίτου Διαμαντή Διαμαντίδη
Βασικός στόχος μας στο σχεδιασμό του Μουσείου του Λεοντείου Λυκείου είναι να έχει μια πολυδιάστατη λειτουργία για να μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα ευρύ κοινό, το οποίο να περιλαμβάνει από τους μαθητές του σχολείου, τους γονείς, τους αποφοίτους, τη Μαριανή Κοινότητα όλου του κόσμου, αλλά και τους φιλότεχνους, τους ειδικούς, τους φιλομαθείς και άλλες εκπαιδευτικές κοινότητες.
Το Μουσείο του Λεοντείου Λυκείου θα είναι και ένας χώρος αναψυχής, όπως οφείλουν να είναι τα Μουσεία σήμερα και γι αυτό δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μουσειολογική μελέτη, ώστε οι πληροφορίες να είναι σαφείς και τεκμηριωμένες και να δίδονται με εύληπτο τρόπο ώστε να αποτελούν και τέρψη της ψυχής.
Άλλωστε, είναι προφανές ότι το Μουσείο ενός σχολείου που έχει διανύσει πάνω από μία εκατονταετία και προσφέρει ποικίλο υλικό μπορεί να έχει ένα πολύπλευρο διδακτικό ρόλο, τόσο για την ιστορία του ίδιου του σχολείου, όσο και για την ιστορίας του εκπαιδευτικού τάγματος. Ο επισκέπτης του μουσεακού χώρου αντιλαμβάνεται την ιστορία των Μαριανών Αδελφών στην Ελλάδα και του Λεοντείου Λυκείου ως οντότητα και όχι ως αποσπασματικά σύνολα.
Επίσης το μονογραφικό μουσείο, που αφορά μια μακρά περίοδο της σχολικής ζωής είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και ως χώρος μνήμης, αφού στεγάζεται μέσα σε ένα ιστορικό κτήριο, που αποτελεί ένα μοντέρνο δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής του και που σε μία δεκαετία θα είναι 100 ετών.
Τέλος, το μουσείο έχει διαρθρωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να δεχτεί επισκέπτες για τα εκθέματά του, να μπορεί να δέχεται επιμέρους ξεναγήσεις, ενημερωτικές ημερίδες, θεματικές συναντήσεις, επιμορφωτικά προγράμματα, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες πολιτιστικές δράσεις, που να σχετίζονται με τα εκθέματά και τις θεματικές του.
Λουϊζα Καραπιδάκη, υπεύθυνη μουσειολογικής μελέτης