Skip to main content

“We are thrilled to announce that our AMS
Schools Campaign 2025 will focus on our
projects in Solomon Islands.”

Τα νησιά του Σολομώντα είναι ένα αρχιπέλαγος από 992 τροπικά νησιά και ατόλες, διάσπαρτα σε μια ήπια καμπύλη στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Αποτελούν δύο μεγάλες παράλληλες αλυσίδες νησιών που εκτείνονται περίπου 1800 χιλιόμετρα από τα νησιά Shortland στα δυτικά έως την Tikopia και την Anuta στα ανατολικά.

Η χώρα έχει ένα τροπικό κλίμα των μουσώνων, με μικρές εποχιακές αλλαγές στη θερμοκρασία και τον καιρό. Το έδαφος είναι κυρίως απόκρημνα βουνά με μερικές χαμηλές κοραλλιογενείς ατόλες.

Τα νησιά έχουν κατοικηθεί τουλάχιστον από το 30.000-28.800 π.Χ. και ονομάστηκαν το 1568 από τον Ισπανό εξερευνητή Alvaro de Mendana από τον πλούσιο βιβλικό βασιλιά Σολομώντα με την εσφαλμένη πεποίθηση ότι περιείχαν μεγάλα πλούτη. Στη δεκαετία του 1890, το Ηνωμένο Βασίλειο καθιέρωσε ένα προτεκτοράτο στη χώρα. Μερικές από τις πιο βάναυσες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σημειώθηκαν σε αυτό το αρχιπέλαγος. Η εκστρατεία Guadalcanal (Αύγουστος 1942 – Φεβ 1943) αποδείχθηκε σημείο καμπής στον πόλεμο του Ειρηνικού, αφού μετά την επιχείρηση οι Ιάπωνες έχασαν τη στρατηγική τους πρωτοβουλία και παρέμειναν στην άμυνα μέχρι την τελική τους ήττα το 1945.

Η αυτοδιοίκηση για τα Νησιά του Σολομώντα ήρθε το 1976 με την ανεξαρτησία δύο χρόνια αργότερα. Η εθνοτική βία, οι κυβερνητικές παρανομίες, το ενδημικό έγκλημα και η στενή οικονομική βάση υπονόμευσαν τη σταθερότητα και την κοινωνία των πολιτών και, το 2003, ο τότε πρωθυπουργός Sir Allan Kemakeza ζήτησε τη βοήθεια της Αυστραλίας. Η Αποστολή Περιφερειακής Βοήθειας της Αυστραλίας στις Νήσους Σολομώντα (RAMSI) έληξε τον Ιούνιο του 2017 και ήταν γενικά αποτελεσματική για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης και την ανοικοδόμηση κυβερνητικών θεσμών. Η χώρα εξακολουθεί να είναι μέρος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

St Joseph’s College Tenaru

Το St Joseph’s ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940 ως σχολείο αρρένων, και έγινε συνεκπαιδευτικό το 1972. Υποστηρίζει περισσότερους από 590 μαθητές, 30 προσωπικό (διδακτικό και μη) και τη γύρω κοινότητα. Πολλά από τα κτίρια και τις αίθουσες διδασκαλίας που στέκονται σήμερα είναι πρωτότυπα. Αυτά τα κτίρια διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο σχολείο και την κοινότητα, καθώς συχνά λειτουργούν ως χώροι προετοιμασίας φαγητού για εκδηλώσεις και εκδηλώσεις, ως αίθουσες συνεδριάσεων και καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Η AMS εργάζεται σε συνεργασία με το St Joseph’s School σε μια σειρά έργων υποδομής, συμπεριλαμβανομένων νέων καταλυμάτων προσωπικού, αφού πολλά από τα υπάρχοντα σπίτια είχαν καταστεί εντελώς ακατοίκητα, καθώς και ένα νέο διοικητικό κτίριο και αναβαθμίσεις στην τάξη.

Το St Joseph’s School είναι ένα από τα επτά εθνικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Νήσους Σολομώντα που παρέχουν γυμνασιακή εκπαίδευση σε αγόρια και κορίτσια. Με καθαρό ποσοστό εγγραφών σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα μόλις 67%, είναι κρίσιμο να μπορούμε να προσελκύουμε μαθητές μέσω ειδικευμένων και έμπειρων δασκάλων, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο το 76% περίπου των δασκάλων στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Νήσους Σολομώντος είναι εκπαιδευμένοι (The World Τράπεζα 2018). Μαθητές και προσωπικό ταξιδεύουν από απομακρυσμένα χωριά και νησιά από όλα τα μέρη των Σολομώντα για να επιβιβαστούν στο Μαριανό σχολείο.