Ο κ. Ο Ιερώνυμος ξαναβρέθηκε στο σχολείο όπου είχε διδάξει πριν από πολλά χρόνια
Βράβευση του Αρχιεπισκόπου από την Ένωση Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου
Τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν φοιτήσει στα Λεόντεια Λύκεια Νέας Σμύρνης και Πατησίων δεν ξεχνούν ποτέ τους εκπαιδευτικούς που τους συνόδευσαν στην πορεία της μάθησης και διαμόρφωσαν με το ήθος και το καθημερινό παράδειγμα τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους.
Αυτό το ξεχωριστό άρωμα που αναδυόταν από τις Μαριανές αρχές και αξίες της ευσέβειας, της παρουσίας, της εργατικότητας, της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο και –κυρίως – της αγάπης και της ανιδιοτελούς προσφοράς το γεύθηκαν στα μαθητικά τους χρόνια και από τότε δεν τους εγκατέλειψε ποτέ.
Γι’ αυτό και οι σημερινοί απόφοιτοι των Μαριανών μας Σχολείων μένουν πάντα κοντά στους Δασκάλους και στους Καθηγητές τους, Αδελφούς και τους Λαϊκούς, και εκφράζουν με κάθε τρόπο την εκτίμηση προς το πρόσωπό τους και την αναγνώριση της προσφοράς τους.
Αυτήν ακριβώς την ευγνωμοσύνη θέλησε να εκφράσει και επίσημα η Ένωση Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου (ΕΑΛΛ) προς τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, ο οποίος υπηρέτησε ως Φιλόλογος Καθηγητής στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης πριν από τη χειροτονία του, από το 1965 έως το 1968, με την ανακήρυξή του ως Επίτιμου Μέλους της Ένωσης και με την απονομή σε αυτόν του “Χρυσού Σταυρού Αρετής και Ευποιίας”.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας, Μυκόνου και Μήλου κ. Δωρόθεος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ο οποίος ήταν και βασικός ομιλητής στην εκδήλωση, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ο Επίσκοπος των εν Αθήναις Ρωμαιοκαθολικών κ. Σεβαστιανός, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, ο διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.κ. Αλέξανδρος Κατσιάρας, κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας, μέλη του Τάγματος των Μαριανών Αδελφών, Απόφοιτοι των Λεοντείων Λυκείων.
Τόσο ο Πρόεδρος του Συμβουλίου για τη Μαριανή Αποστολή στην Ελλάδα (Σ.Μ.Α.ΕΛ) Αδελφός Ματθαίος Λεβαντίνος όσο και η Γενική Διευθύντρια του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης κυρία Αικατερίνη Μουζάκη, απευθυνόμενοι στον χαιρετισμό τους προς τον Μακαριότατο τόνισαν τα ανεξίτηλα ίχνη που άφησε η σύντομη εκπαιδευτική του θητεία με την εμπνευσμένη διδασκαλία του, την άριστη σχέση με τους μαθητές του, την ελεύθερη έκφραση των απόψεών του σε καιρούς χαλεπούς αλλά και με το πρότυπο της παιδαγωγικής αγάπης, της νηφαλιότητας και της συγχωρητικότητας που απέπνεε.
Αυτές οι αρετές και οι αξίες χαρακτηρίζουν και το παιδαγωγικό όραμα του Ιδρυτή των Μαριανών Αδελφών Μαρκελλίνου Champagnat, το οποίο υπηρετούν σήμερα χιλιάδες μέλη της Μαριανής Οικογένειας στις πέντε ηπείρους της γης. Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων κ. Παναγιώτης Μαμαλής, μιλώντας εκ μέρους των παλαιών μαθητών του Μακαριοτάτου, αναφέρθηκε στις παρακαταθήκες που άφησαν στην ψυχή τους η διδακτική και η παιδαγωγική του στάση αλλά και οι συζητήσεις που είχε μαζί τους στη διάρκεια των διαλειμμάτων πάνω σε ποικίλα ζητήματα που έθεταν οι εφηβικές τους ανησυχίες.
Ο Αρχιεπίσκοπος συγκινημένος τόνισε πως ο Λεόντειος είναι ένας σταθμός για τη ζωή του (σ.σ. είχε διδάξει εκεί τη δεκαετία του ΄60). Στόχος του, άλλωστε, ήταν πάντα να προσφέρει στα παιδιά ό,τι μπορούσε να με τον καλύτερο τρόπο. Αναφέρθηκε στη σχέση του με τους μαθητές, γιατί αυτό ήταν το κέντρο της ζωής του τότε, όπως είπε, και επεσήμανε πως πίστευε και πιστεύει ότι «τα παιδιά είναι το καλύτερο υλικό της κοινωνίας. Αρκει να τα καταλάβουμε». Παρομοίωσε τον ενθουσιασμό και τη δύναμη των παιδιών με τα γάργαρα νερά που κυλά στα βουνά τονίζοντας πως «βλέπουμε τα παιδιά, άλλοτε μελαγχολικά, άλλοτε προβληματισμένα. Είναι από τον ενθουσιασμό που κρύβουν μέσα τους. Και αυτόν τον ενθουσιασμό δεν μπορούμε να τον εμποδίσουμε, αλλά και να μην μας συμφέρει, διότι εκεί κρύβεται το αύριο το δικό μας. Σε αυτά τα παιδιά πρόκειται να παραδώσουμε τη σκυτάλη. Επομένως δημιουργείται η υποχρέωση να φτιάξουμε κανάλια που θα πάρουν το ορμητικό νερό και θα οδηγήσουν σε γόνιμα χωράφια, στην κοινωνία μας, για να φέρουν καρπούς».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως φαίνεται ότι Ανατολική και Δυτική Εκκλησία ζούμε χωριστά. Πρέπει να παλέψουμε και να δούμε τις διαφορές μας με την κατανόηση. Έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε ένα παράδειγμα στην Πολιτεία, στην Κοινωνία, διότι αν ο καθένας ζητάει το δικό του δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα. Τόνισε, επίσης, πως η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι μια ευκαιρία να προβληματιστούμε και να αξιοποιήσουμε τα τάλαντα και τα χαρίσματά μας για το κοινό καλό.
Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στη Βιβλιοθήκη του Λεοντείου Λυκείου το έργο της «Χριστιανικής Βοιωτίας» και αντίγραφο του Ευαγγελίου του Επισκόπου Σαλώνων Ησαῒα, που έδωσε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων η Ιερά Μονή Οσίου Λουκά.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του Αδελφού Φραγκίσκου Κρητικού, παλαιού Συναδέλφου του Μακαριοτάτου, ο οποίος αναφέρθηκε στα πρώτα βήματα του Καθηγητή Ιωάννη Λιάπη στο Λεόντειο Λύκειο Νέας Σμύρνης και στη γοητεία που του ασκούσε η εκπαιδευτική πράξη, πριν τον συνεπάρει η φωνή του Κυρίου και συνεχίσει την προσφορά του στους ανθρώπους ως πρεσβύτερος και αργότερα ως ποιμενάρχης στη Βοιωτία.
Στην αλησμόνητη επαφή και σχέση με τους μαθητές του αναφέρθηκε και ο απόφοιτος κ. Στάθης Δαλαμάγκας, ενώ το πλούσιο ποιμαντικό έργο ανέλυσε διεξοδικά ο τωρινός Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας και «πνευματικό παιδί» του Μακαριοτάτου κ. Γεώργιος μέσα από την αναφορά στις ενοριακές συνάξεις, στα κατηχητικά σχολεία και στα κοινωφελή ιδρύματα, που ενίσχυσαν την πνευματική ζωή και την κοινωνική αλληλεγγύη στην αγροτική περιοχή της Βοιωτίας. Τέλος, μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κου Φίλη ανέγνωσε ο εκπρόσωπός του κ. Στυλιανός Γερωνυμάκης.
Παράλληλα με τις ενδιαφέρουσες ομιλίες, ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσε ο μουσικοσυνθέτης και απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων κ. Μίμης Πλέσσας συνοδεύοντας στο πιάνο τη Νεανική Χορωδία του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης, η οποία ερμήνευσε υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Μουσικής κας Αικατερίνης Βασιλικού αξέχαστα τραγούδια του, και απευθύνοντας τα δικά του θερμά λόγια στον τιμώμενο Αρχιεπίσκοπο. Επίσης, βυζαντινούς ύμνους έψαλε χορός ψαλτών υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων κου Κωνσταντίνου Ζέπου. Ενδιαφέρουσα υπήρξε και η προβολή σύντομης ταινίας από το Ησυχαστήριο του Μακαριότατου στη Ζάλτσα Βοιωτίας και από επισκέψεις παλαιών μαθητών του.