Skip to main content

Στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των Λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, δεσπόζει από το 2019 ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δια χειρός Γιάννη Παππά. Περαστικοί χαζεύουν καθημερινά το άγαλμα ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες γλύπτες, πηγαίνοντας ή επιστρέφοντας από τη δουλειά τους. Αθηναίοι και τουρίστες κοντοστέκονται στη βόλτα τους, το θαυμάζουν, το φωτογραφίζουν. Ωστόσο, λίγοι έως ελάχιστοι γνωρίζουν την ιστορία του.

Αυτό το σπουδαίο έργο που αντικρίζουμε, δεν ήταν έμπνευση της στιγμής, ούτε φτιάχτηκε εν μία νυκτί. Είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης ερευνητικής και δημιουργικής διαδικασίας, η οποία διήρκησε 32 ολόκληρα χρόνια. Με τις πρώτες δοκιμές του Γιάννη Παππά να ξεκινούν το 1941, το έργο χυτεύτηκε σε μπρούντζο το 1973, και σήμερα, το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να ακολουθήσει τη μακρά διαδρομή ολοκλήρωσης του γλυπτού στην έκθεση “Γιάννης Παππάς | αναζητώντας τον Αλέξανδρο”.

Μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον γλύπτη Γιάννη Παππά, η οποία ακολουθεί τη μακρά διαδρομή ολοκλήρωσης του εμβληματικού έφιππου ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί την πρώτη συνεργασία του FOUGARO ARTCENTER με το Μουσείο Μπενάκη και περιλαμβάνει σχέδια, μελέτες, προπλάσματα, φωτογραφίες και τεκμήρια από το αρχείο του Εργαστηρίου Γιάννη Παππά, με τον μεγαλύτερο όγκο των εκθεμάτων να μην έχει παρουσιαστεί ποτέ ξανά. Η έκθεση έχει τα εγκαίνιά της την Κυριακή 30 Ιουνίου (7 – 10 μμ) στο FOUGARO ARTCENTER στο Ναύπλιο και θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2024.