Skip to main content

Ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, ειδήμων της Βιοπληροφορικής, καλύπτει αριστοτεχνικά κάτω από το γαλήνιο παρουσιαστικό του μια ακαδημαϊκή ζωή υψηλής έντασης. Συνεχής παραγωγή καινοτομιών στο εργαστήριο βιοπληροφορικής και ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, που διευθύνει, οργάνωση συνεδρίων και διαλέξεων για τα άλματα που πετυχαίνουν οι ομάδες του, συστηματικά ταξίδια στο εξωτερικό για τη σύναψη συνεργασιών.

Ξετυλίγει με απλότητα τα θαυμαστά βάθη των 10 πρωτοποριακών ψηφιακών βιοτραπεζών τεχνητής νοημοσύνης για 10 ασθένειες, που δημιούργησε το εργαστήριό του. Οι βιοτράπεζες αυτές συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται εκατομμύρια απεικονιστικά, μοριακά, κλινικά κ.ά. δεδομένα για τη νόσο του Huntington, την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τον αυτισμό, το μετατραυματικό στρες, μολυσματικές ασθένειες (COVID-19), τους καρκίνους πνεύμονα, δέρματος, παγκρέατος και παχέος εντέρου και αναμένεται να επιταχύνουν εντυπωσιακά την κατανόηση των σοβαρών αυτών ασθενειών. «Με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύξαμε στο εργαστήριο εξάγουμε την κρυμμένη γνώση μέσα από εκτεταμένα σύνολα δεδομένων. Τα εργαλεία αυτά επιτρέπουν πολύπλοκες αναλύσεις και μετα-αναλύσεις αποτελεσμάτων από ασύνδετες μελέτες, συγκριτικές αξιολογήσεις των μηχανισμών των ασθενειών και των θεραπειών και την ανακάλυψη νέων βιοδεικτών. Παράγουν μεταδεδομένα, που δίνουν εξαιρετικά σύνθετες απαντήσεις, οι οποίες βοηθούν στην κατανομή των ασθενών σε διαφορετικά προφίλ και άρα σε εξατομικευμένες θεραπείες, δηλαδή στην ιατρική ακριβείας».

«Τα κλινικά δεδομένα που επεξεργάζεται το BiHELab προέρχονται από συνεργασίες από όλον τον κόσμο. Μαζί με το Johns Hopkins αναπτύσσουμε κέντρο ανάλυσης κλινικών δεδομένων για την άνοια και το Αλτσχάιμερ. Για το Πάρκινσον έχουμε ενταχθεί στο πρόγραμμα GP2 του  Michael J. Fox Foundation. Μαζί με το McGovern Medical School του Τέξας μελετάμε γονιδιακά προφίλ ασθενών για το Αλτσχάιμερ. Συνεργαζόμαστε με την ολλανδική εταιρεία Βιοτεχνολογίας Treeway, που βρίσκεται στη φάση 3 κλινικής δοκιμής φαρμάκου για το ALS. Για τον καρκίνο, μελετάμε απεικονιστικά δεδομένα σε συνεργασία με το Transla TUM, το ινστιτούτο μεταφραστικής έρευνας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Η έρευνά μας καθοδηγείται ισχυρά από ταξινομημένα δεδομένα, επεξεργασμένα από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία κατατάσσουν τους ασθενείς με την ίδια νόσο σε πολλά και διαφορετικά προφίλ».

https://www.kathimerini.gr/opinion/geyma-me-thn-k/562565215/panagiotis-vlamos-stin-k-viotrapezes-gia-therapeies-akriveias/

Home