Ο συν Απόφοιτος Αλέξανδρος Πίνο επιστρέφει και μας συστήνεται…
Γεννήθηκα στις Καναρίους Νήσους της Ισπανίας· ο πατέρας μου είναι μουσικός από τη φυλή Γκουαρανί της περιοχής οτυ Αμαζονίου και διαμένει στο Λονδίνο· η μητέρα μου είναι Θρακιώτισσα. Με μεγάλωσε η μητέρα μου στην Αθήνα.
Ξεκίνησα την εκπαίδευσή μου στο Λεόντειο Λύκειο, το παλαιότερο ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας που ιδρύθηκε το 1838. Είναι ένα Γαλλοελληνικό σχολείο που ανήκει στην Καθολική Εκκλησία.
Με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις έγινα δεκτός στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου πήρα το Δίπλωμα (BEng) του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Εξειδικεύτηκα στην Πυρηνική Τεχνολογία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Συνέχισα τις σπουδές μου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το μεγαλύτερο και παλαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας που ιδρύθηκε το 1837. Στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών πήρα δύο πτυχία, τον Τίτλο Μεταπτυχιακών Σπουδών (MSc) στις Επικοινωνίες και Δίκτυα και το Διδακτορικό (PhD) στο πεδίο της Εναλλακτικής και Επαυξητικής Επικοινωνίας.
Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζομαι ως ερευνητής, βοηθός διδασκαλίας και υπάλληλος του Πανεπιστημίου. Έλαβα μέρος σε 15 έργα έρευνας και ανάπτυξης και συνέγραψα πολυάριθμες τεχνικές μελέτες και αναφορές. Δίδαξα σε 2 Πανεπιστημιακά μαθήματα και σε 8 σεμινάρια, συγκεντρώνοντας πάνω από 1.000 ώρες διδασκαλίας. Συνεισέφερα στη συγγραφή ενός Πανεπιστημιακού συγγράμματος και συνεπέβλεψα 8 διπλωματικές και πτυχιακές εργασίες. Δημοσίευσα 12 εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων και έδωσα πάνω από 15 ομιλίες σχετικά με τις Υποστηρικτικές Τεχνολογίες και την Προσβασιμότητα.
Αυτή την εποχή γράφω 2 κεφάλαια βιβλίου και 2 εργασίες προς δημοσίευση και εργάζομαι σε 2 έργα, το πρώτο σχετικά με τη δημιουργία προσβάσιμων Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και το δεύτερο σχετικά με την αξιολόγηση των δομών ειδικής αγωγής στη χώρα. Εργάζομαι στη Μονάδα Προσβασιμότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου τα καθήκοντά μου περιλαμβάνουν την υποστήριξη των φοιτητών με αναπηρία, την αξιολόγηση των αναγκών και των ικανοτήτων τους, τις συστάσεις κατάλληλων Υποστηρικτικών Τεχνολογιών και την παραγωγή προσβάσιμου εκπαιδευτικού υλικού και Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.