XΟΡΗΓΟΣ whitetip

…5 Δεκεμβρίου…Eυχαριστούμε όλους εσάς που εθελοντικά πορευθήκατε στις δράσεις μας.

Please log in or register to like posts.
News

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ : Η ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟΥ

«Αυτοί που φέρνουν τον ήλιο στη ζωή των άλλων, φωτίζουν εξίσου τη δική τους ύπαρξη», έγραψε ο Βρετανός συγγραφέας James Barrie.

Στην 5η Δεκεμβρίου η φράση του Barrie δείχνει να ταιριάζει απόλυτα. Είναι η παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού.

Η εθελοντική προσφορά, πλέον, καλύπτει αναρίθμητους τομείς της ζωής, τόσο της καθημερινότητας, όσο και άλλους, που σπανίως έρχονται στο φως. Με την πάροδο των δεκαετιών, ολόκληρες οργανώσεις ιδρύθηκαν, στήθηκαν και πορεύθηκαν έχοντας τον εθελοντισμό για πυρήνα τους. Αποτελούσε την κινητήριο δύναμή τους, που σε πείσμα των εκάστοτε καιρών και των ανάλογων δυσκολιών που τους χαρακτήριζε, δεν έπαυε στιγμή να διοχετεύει τους εθελοντές με πάθος για το σκοπό που υπηρετούσαν.

Τα προβλήματα, ωστόσο, όχι μόνο δε λιγοστεύουν, αλλά πολλές φορές πολλαπλασιάζονται κιόλας. Δεν είναι, όμως, αυτό κάτι το εντελώς παράλογο, μιας και οι ανάγκες συνεχώς διαφοροποιούνται, εξαιτίας όλων εκείνων των παραμέτρων που καθορίζουν το σύγχρονο τρόπο ζωής. Σύγχρονο, βέβαια, μονάχα για κάποια μέρη του πλανήτη, όχι για ολόκληρο. Η λέξη παγκοσμιοποίηση, μια λέξη που έχει, διαχρονικά, αποτελέσει παράλληλα και ταμπού και “μαίντανό”, δεν είναι κυριολεκτική. Αφορά στους ανθρώπους που τυχαίνει να ζουν στα πιο προηγμένα, οικονομικά κυρίως, κράτη. Κι όσο, δε, για το προηγμένα, ο όρος χρησιμοποιείται με τη συντροφιά ενός ειρωνικού μειδιάματος.

Ο πλανήτης, ως προς το κομμάτι του εθελοντισμού, της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο δηλαδή, αποτελεί τη Μέκκα των παράδοξων – αυτός είναι ο κανόνας. Και η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν είναι η εξαίρεση που τον επιβεβαιώνει. Η ιδιοτέλεια, ειδικά στα χρόνια της διατομεακής -κι όχι απλώς οικονομικής- κρίσης, πυκνώνει και συσσωρεύεται αδιαλείπτως σε κάθε έκφανση της ζωής. Ο εθελοντισμός, κατά την αναμενόμενη αντίξοη εξέλιξη των πραγμάτων, καταντά η ουτοπία του αυτονόητου, αντί απτής πραγματικότητας. Συνεπώς, η οποιαδήποτε παρέκκλιση από την αρνητική αυτή πορεία είναι άξια συγχαρητηρίων, είτε η προσφορά είναι η ελάχιστη δυνατή είτε πολύ μεγαλύτερη.

H οικογένεια των Λεοντιδέων συνεχίζει εδώ και ένα αιώνα  απτόητη την πορεία της στο μονοπάτι της προσφοράς. Η Ένωση Αποφοίτων ευχαριστεί θερμά όλα τα μέλη της Ενωσης που στήριξαν  εθελοντικά με την παρουσία και τη συμμετοχή τους τις διάφορες Δράσεις μας ,καθώς και μαθητές, γονείς, καθηγητές και λοιπό προσωπικό των Σχολείων μας , που σε εποχές ιδιαιτέρως χαλεπές κρατούν αναμμένη τη φλόγα του εθελοντισμού και τη μεταλαμπαδεύουν σε κάθε ευκαιρία από γενιά σε γενιά.

Κ.Α

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.