XΟΡΗΓΟΣ whitetip

O απόφοιτος Κατεβαίνης Μανόλης πίσω από τη μετατροπή της Κρήτης … “Silicon-Island” !

Please log in or register to like posts.
News

«Από τη μαθητεία σας στη Λεόντειο τι πιστεύετε ότι αποκομίσατε που σας βοήθησε στον ευρύ κύκλο σπουδών σας και στην επαγγελματική σας πορεία?»

«Αναρίθμητα είναι αυτά που απεκόμισα, αλλά τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό, 45 χρόνια μετά, είναι από το εργαστήριο Φυσικής – ιδιαίτερα τον παλμογράφο του – όπου ο κ. Σουπιάνος επέτρεπε σε μερικούς “φανατικούς” από εμάς να κάνουμε έξτρα πειράματα, καθώς και το επιστημονικό βάθος, μεθοδολογία αποδείξεων, και “insight” που μου προσέφερε το μάθημα της Γεωμετρίας με τον κ. Κούρτη»

Συντακτική Ομάδα Ενωσης Αποφοίτων

Ο Μανόλης Κατεβαίνης έλαβε το διδακτορικό του στην Επιστήμη Υπολογιστών (Computer Science) από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley το 1983. Το 1984-85 ήταν επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ, ενώ από το 1986 βρίσκεται στη Ελλάδα, στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου τώρα είναι καθηγητής. Ταυτόχρονα, εργάζεται και στο ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), στο Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) (ICS – Institute of Computer Science), όπου είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών και Συστημάτων VLSI. Τα κύρια ενδιαφέροντά του είναι η αρχιτεκτονική μεταγωγέων πακέτων και δικτύων υψηλής ταχύτητας, ή αρχιτεκτονική υπολογιστών, και τα συστημάτα VLSI. ‘Εχει βραβευθεί το 1983 με το Βραβείο Sakrison (U.C.Berkeley), για την εργασία του για τον μικροεπεξεργαστή RISC II, και γιά την ίδια εργασία τιμήθηκε το 1984 με το Βραβείο Διδακτορικής Διατριβής της ACM.
Πρόσφατα το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ – FORTH), στο Ηράκλειο της Κρήτης, και η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας KALEAO Ltd., με βάση το Κέϊμπριτζ της Αγγλίας, Ηνωμένο Βασίλειο, δημιούργησαν το κέντρο ανάπτυξης της KALEAO στο Ηράκλειο της Κρήτης, το οποίο σφραγίζει και επίσημα τη συνεχιζόμενη συνεργασία τους προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός κοινού ερευνητικού εργαστηρίου σε θέματα υπολογιστών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Το κέντρο ανάπτυξης της KALEAO, στις εγκαταστάσεις του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ – STEP-C) και αποτελεί καθαρή ένδειξη της αυξανόμενης εμπλοκής της Κρήτης στη διεθνή υψηλή τεχνολογία.
Το ΙΤΕ είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, προσωπικό υψηλών προσόντων, και παγκόσμια αναγνώριση ως ερευνητικό ίδρυμα κορυφαίου επιπέδου.
Η εταιρεία KALEAO σχεδιάζει και κατασκευάζει προηγμένα υπολογιστικά συστήματα και προσφέρει υπολογιστικές λύσεις κλίμακας παγκόσμιου ιστού βάσει καινοτόμων προσεγγίσεων.
Για τις εξελίξεις αυτές, ο Μανόλης Κατεβαίνης, Επικεφαλής του Εργαστηρίου CARV και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής (ΙΠ) του ΙΤΕ, είπε: «Είμαστε υπερήφανοι για την 33-χρονη ιστορία του ΙΤΕ και του ΙΠ, καθώς και του Εργαστηρίου CARV στο οποίο κατασκευάστηκαν πολλά πρωτότυπα κυκλώματα (hardware) και λογισμικό (software). Είμαστε επίσης πολύ ευχαριστημένοι με την συνεργασία μας με την KALEAO, μια πραγματικά καινοτόμο εταιρεία που βρίσκεται στην αιχμή και την πρωτοπορία της σύγχρονης υψηλής τεχνολογίας, και προσβλέπουμε σε πολλές περαιτέρω από κοινού καινοτομίες. Αισθανόμαστε ότι έχουμε φτάσει έναν από τους στόχους μας, να φτιάξουμε στην Κρήτη ένα περιβάλλον έρευνας και ανάπτυξης στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας υψηλής τεχνολογίας, ελκυστικό για επιστήμονες και μηχανικούς υπολογιστών στη σχεδίαση hardwareκαι στο λογισμικό συστημάτων, προς τους οποίους και απευθύνω ανοικτή πρόσκληση να έλθουν και να συμμετάσχουν στη δημιουργία ενός συνεχώς εξελισσόμενου και δυναμικού τεχνολογικού γίγνεσθαι».

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.