XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Περασαν οκτώ χρόνια…ως ΕΑΛΛ είμαστε περήφανοι για τη συμβολή μας

Please log in or register to like posts.
News

Εκείνες τις μέρες έγραψαν…

ΟΤΑΝ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Η ιστορία δύο περίπου αιώνων λειτουργίας του Λεοντείου Λυκείου στην Αθήνα ξετυλίγεται στο Μουσείο των Μαριανών Αδελφών «Musée des Frères Maristes & du Lycée Leonin», που ανοίγει τις πόρτες του στο ευρύ κοινό, την Τετάρτη 25 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο κτήριο της οδού Νεϊγύ 17, στα Άνω Πατήσια και η κατασκευή του αποτελεί δωρεά του αποφοίτου Δ. Διαμαντίδη.
Για πρώτη φορά στα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα, οργανώνεται ένα Μουσείο, με βασικό σκοπό την πολυδιάστατη λειτουργία του ως χώρος μνήμης, εκμάθησης και αναψυχής. Για τον λόγο αυτό, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μουσειολογική μελέτη από την κα Λουΐζα Καραπιδάκη, ώστε οι πληροφορίες να είναι σαφείς και τεκμηριωμένες και να δίδονται με εύληπτο τρόπο, συμβάλλοντας και στην τέρψη της ψυχής.

Το μονογραφικό Μουσείο του σχολείου, που έχει διανύσει 176 χρόνια ζωής, προσφέρει ποικίλο υλικό, με στόχο έναν πολύπλευρο διδακτικό ρόλο, τόσο για την ιστορία του ως εκπαιδευτήριο, όσο και για το τάγμα των Μαριανών Αδελφών (Frères Maristes) που το διοικεί. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ως χώρος μνήμης, αφού στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτήριο, δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής της εποχής του, το οποίο, σε μία δεκαετία, θα συμπληρώσει 100 χρόνια από την κατασκευή του.

Τέλος, το Μουσείο δεν αποτελεί μόνο έναν χώρο απλής  καταγραφής, αλλά έναν ιμάντα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον και έχει διαρθρωθεί έτσι, ώστε οι παράλληλες δραστηριότητες που θα φιλοξενεί να το διατηρούν ως ζωντανό πυρήνα της πολιτιστικής ζωής της πόλης. Στα άμεσα σχέδια, συμπεριλαμβάνεται η διοργάνωση θεματικών εκθέσεων, ενημερωτικών ημερίδων, συναντήσεων, επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων δράσεων.

Ο νέος αυτός μικρός πολιτιστικός φορέας, πολύτιμος ως προς τη μοναδικότητα της συλλογής του, πήρε σάρκα και οστά, χάρη στην άοκνη προσπάθεια της Ένωσης Αποφοίτων, την προσφορά πολύτιμου αρχειακού υλικού από τους Frères, αλλά, κυρίως, με την τεράστια συμβολή του συν – αποφοίτου κ. Διαμαντή Διαμαντίδη και όσων υποστήριξαν αυτήν την προσπάθεια.

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.