XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Βασίλης Κουγέας απο τα μαθητικά χρόνια η συγγραφική του δεινότητα

Please log in or register to like posts.
News

 

Απο ποιητική συλλογή του.Αν ο στόχος μετατεθεί στο απώτερο μέλλον

διακινδυνεύεται

η φύση και η επίτευξή του.

Αν η γνώση βαθαίνει, ο σκοπός μεταλλάσσεται

η επανάληψη της προσπάθειας

αφήνει κάτι περισσότερο από πριν –

υπάρχει πάντα μια ανεπαίσθητη διαφορά.

Η μάθηση γράφει το νέο ίχνος στο τετράδιο

αλλά πάντα

η απώλεια είναι αναπόφευκτη

απ’ το σημάδι που κάθεται

επάνω στο παλιό.

Η απώλεια είναι μέθοδος αλλοίωσης

η αλλοίωση είναι μέθοδος μάθησης

η απώλεια είναι ζήτημα μεθόδου.

 

Ο Βασίλης Κουγέας αποφοίτησε απο τη Λεόντειο στα τέλη του 60. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, παρακολούθησε μαθήματα Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο  U.L.B. των Βρυξελλών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές  Ιστορίας  στο Πανεπιστήμιο   Paris I  Panthéon  –  Sorbonne με  την Ελένη Αρβελέρ και τον  Σπύρο Ασδραχά.
Το 1979 προσελήφθη ως επιστημονικός συνεργάτης  στην «Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών»  (Α΄ έδρα Διοικητικού Δικαίου – Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης) και το 1986 αναγορεύθηκε διδάκτορας με άριστα από το ίδιο Πανεπιστήμιο (θέμα διατριβής « Η συμμετοχή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις εσωτερικές λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης»).

Το 2010 εξελέγη καθηγητής στο Γενικό Τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο «Δημόσιο Λογιστικό Δίκαιο και Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Δίκαιο» και από το 2013 εντάχθηκε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης. Διετέλεσε Πρόεδρος του Γενικού Τμήματος Δικαίου (2009-12) και επί σειρά ετών Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου.
Από το 1977 μέχρι το 2012 εργάσθηκε ως δικηγόρος (Δ.Σ.Α.).

Το επιστημονικό ερευνητικό και συγγραφικό του έργο (μονογραφίες,  μελέτες άρθρα και κώδικες) αναπτύσσεται στο πεδίο του Δημοσιονομικού (εθνικού και ευρωπαϊκού) και του Φορολογικού Δικαίου με κύριους άξονες τον έλεγχο της δημόσιας διαχείρισης και την προβληματική της νομιμοποίησης της δημοσιονομικής δραστηριότητας του κράτους, την δημοσιονομική οργάνωση και λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι υπεύθυνος διδασκαλίας των προπτυχιακών μαθημάτων  «Δημοσιο-    νομικό Δίκαιο», «Εθνικό και Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Δίκαιο», «Εθνικό και Ευρωπαϊκό Φορολογικό Δίκαιο» (Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης) και του μεταπτυχιακού μαθήματος «Δημοσιονομική οργάνωση και λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στο Π.Μ.Σ.  Εθνική και Ενωσιακή  Διοίκηση του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης.  Κατά την περίοδο 2004- 2012 δίδαξε τα μαθήματα «Κοινοτικό Φορολογικό Δίκαιο» και   «Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Δίκαιο» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Δίκαιο και Ευρωπαϊκή Ενοποίηση» του Γενικού Τμήματος Δικαίου.

Είναι Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιονομικών Μελετών του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και μέλος του Κέντρου  Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής και Θεσμών (Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Μεταξύ άλλων, διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, μέλος της Επιτροπής αναμόρφωσης του Δημόσιου Λογιστικού των  Ο.Τ.Α. (Υπουργείο Εσωτερικών, 2002), μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής του Α.Σ.Ε.Π. (1998,2004), μέλος της Επιτροπής παρακολούθησης θεμάτων αναπτυξιακής συνεργασίας (Υπουργείο Εξωτερικών, 2003) , μέλος της Επιτροπής αναθεώρησης του Κώδικα Δημόσιου Λογιστικού (Υπουργείο Οικονομικών, 2010) και αξιολογητής στο Ι.Κ.Υ. (Μητρώο Αξιολογητών – υποψηφιότητες υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές  και διδακτορικά).

Στο πλαίσιο διοικητικών καθηκόντων του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μεταξύ άλλων, συμμετείχε ως μέλος στη Σύγκλητο,  στην Επιτροπή Ερευνών, στη Νομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Προμηθειών, σε Επιτροπές Παραλαβής Υλικού και Έργων κ.α.

Είναι μέλος της επιστημονικής επιτροπής του περιοδικού «Θεωρία και πράξη Διοικητικού Δικαίου».

Από το 1986 είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.