XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Ο απόφοιτος Δημήτρης Χαρισιάδης, ο φωτογράφος που αποτύπωσε το έπος του “40”

Please log in or register to like posts.
News

Ο Δημήτρης Χαρισιάδης γεννήθηκε το 1911 στην Καβάλα, από μεγαλοαστική οικογένεια που του έδωσε την δυνατότητα μιας ιδιαίτερης καλλιέργειας για τα δεδομένα της εποχής. Μια φωτογραφική μηχανή που του χάρισαν στα 16 του τον φέρνει σε επαφή με την φωτογραφία για πρώτη φορά. Αποφοίτησε απο τη Λεόντειο, σπούδασε χημεία στη Λοζάννη της Ελβετίας. Το 1933 επέστρεψε στην Αθήνα όπου και εργάστηκε ως χημικός στο εργοστάσιο πλαστικών του πατέρα του. Το ενδιαφέρον του γρήγορα μονοπώλησε η φωτογραφία στην οποία μυήθηκε μέσα από τα ξένα φωτογραφικά περιοδικά και βιβλία. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες στην ίδρυση της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας το 1952. Από το 1956 έως το 1985 διατηρούσε το γνωστό φωτογραφικό πρακτορείο «Δ. Α. Χαρισιάδης» με το

συνεργάτη του Διονύση Ταμαρέση. Κατέγραψε φωτογραφικά την εκβιομηχάνιση της χώρας, την ανάπτυξη της ναυτιλίας και την εξάπλωση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Ως φωτογράφος του Εθνικού Θεάτρου εντρύφησε και στη θεατρική φωτογραφία, καταθέτοντας πολυτιμότατο υλικό για την ιστορία του.

Αυτό που χαρακτηρίζει τις φωτογραφίες του Χαρισιάδη, τουλάχιστον αυτές που ξεχωρίζουν ποιοτικά τόσο από το ερασιτεχνικό όσο και από το επαγγελματικό σκέλος της παραγωγής του, είναι μια ηρεμία και αυτοσυγκράτηση. Καμία υπερβολή ούτε στην υπογράμμιση συναισθημάτων ούτε στη φορμαλιστική κατασκευή.

 

 

Σε ποιους άρεσε το άρθρο;