Το άρθρο έχει συνταχθεί από τον απόφοιτό μας, αντιπρόεδρο Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Whitetip Investments, Χαράλαμπο Αγγελετόπουλο, και δημοσιεύτηκε στο Capital.gr στις 27 Δεκεμβρίου 2017.
Bitcoin : 4+1 λόγοι που παραπέμπουν σε… φούσκα.
Η παραμυθένια άνοδος του Bitcoin το 2017 είναι γνωστή σε όλους. Είναι επίσης γνωστό, από τα παιδικά μας χρόνια, ότι σε κάθε παραμύθι υπάρχει και ένας δράκος. Συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά, αλλάζοντας την πλοκή της ιστορίας. Ο σκοπός του συγκεκριμένου κειμένου είναι να τον αναζητήσει προτού αυτός εμφανιστεί απρόσμενα και “κάψει” κεφάλαια και αποταμιεύσεις.
Ας ξεκινήσουμε τη δική μας ιστορία περιγράφοντας πώς δουλεύει το χρήμα. Μέχρι τα μέσα περίπου του 20ού αιώνα υπήρχε ο “χρυσός κανόνας”. Όλα τα χρήματα σε κυκλοφορία αντιστοιχούσαν σε αποθέματα χρυσού. Ο κάτοχος των 100 δολαρίων μπορούσε να πάει στην τράπεζα και να τα ανταλλάξει με ανάλογη ποσότητα πολύτιμου μετάλλου. Με αυτόν τον τρόπο, μια χώρα μπορούσε να αυξήσει την προσφορά του χρήματος είτε μέσω της εξόρυξης νέου χρυσού είτε “κλέβοντας” τον χρυσό μιας άλλης χώρας μέσω του διεθνούς εμπορίου. Ένα νόμισμα γινόταν πληθωριστικό μόνο όταν το σύνολό του σε κυκλοφορία ξεπερνούσε τα αποθέματα της εκάστοτε Κεντρικής Τράπεζας σε φυσικό χρυσό.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οικονομίες άρχισαν να λειτουργούν με το σύστημα “κλασματικού αποθέματος”, μέσω του οποίου οι Κεντρικές Τράπεζες δημιούργησαν χρήμα από το “μηδέν”. Στην ουσία, εγκαταλείποντας τον “χρυσό κανόνα”, διατηρούσαν ένα ποσοστό σε αποθεματικά των χρημάτων σε κυκλοφορία. Το αποτέλεσμα ήταν η κυκλοφορία του χρήματος να εξαρτάται πλέον από την οικονομική δραστηριότητα, με την παροχή χρήματος από τις Κεντρικές Τράπεζες άμεσα ή έμμεσα από τις εμπορικές τράπεζες, μέσω της αύξησης των δανείων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Εξετάζοντας τα δύο συστήματα με ένα σενάριο, ας υποθέσουμε ότι ένας αγρότης θέλει χρήματα για να αγοράσει γη. Θα έπρεπε να περιμένει μέχρι η Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα αποθέματά της σε χρυσό. Στη δεύτερη περίπτωση, η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να “παραγάγει” άμεσα χρήμα και να τα δώσει στον αγρότη. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το πρώτο σενάριο περιορίζει την επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας και δημιουργεί αποπληθωρισμό, ενώ στο δεύτερο σενάριο η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα, αλλά μαζί με αυτήν και ο πληθωρισμός. Ο περιορισμός του πληθωρισμού δείχνει τις περισσότερες φορές να είναι μια εύκολη υπόθεση. Αρκεί η άνοδος των επιτοκίων και η αύξηση των υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών για να τον “σκοτώσεις”. Οδυνηρό πολλές φορές, αλλά ακόμα και οι επιπτώσεις έχουν τις μεθόδους θεραπείας. Ο αποπληθωρισμός, από την άλλη μεριά, δεν γιατρεύεται τόσο εύκολα. Ας δούμε την Ιαπωνία, που επί 25 χρόνια προσπαθεί να ξεφύγει…
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.