XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Η Μύρτις κι η μελόπιτα – Το… ολόφρεσκο βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη!

Please log in or register to like posts.
News

Ο απόφοιτός μας, Ηλίας Μαμαλάκης, δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η πορεία του στο χώρο της γαστρονομίας είναι πολυετής και γεμάτη διακρίσεις, χαρίζοντάς του αναγνωρισιμότητα και θαυμαστές.

Ωστόσο, η μαγειρική (μαζί με τα μυστικά της) δεν είναι το μόνο, με το οποίο ο Ηλίας Μαμαλάκης έχει ασχοληθεί κατά καιρούς. Μάλιστα, το παρόν άρθρο, γράφεται με άλλη αφορμή κι αυτή είναι το βιβλίο του «Η Μύρτις και η μελόπιτα – Μια μέρα στην αρχαία Αθήνα με οδηγό τη Μύρτιδα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Ο ίδιος, σε ανάρτησή του στο Facebook, παράδεχτηκε ότι η κυκλοφορία του βιβλίου του τον βρήκε συγκινημένο. Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο!

Ακολουθεί περιγραφή του βιβλίου από τη σελίδα των εκδόσεις Αρμός στο Facebook.

Τούτο το παραμύθι είναι μία ημέρα από την ζωή της Μύρτιδας. Ένα κοριτσάκι που έζησε στα χρόνια της άνθισης της δημοκρατίας, τον χρυσό αιώνα του Περικλή.
Πριν ξεκινήσετε να διαβάζετε, κλείστε τα μάτια και φανταστείτε την εικόνα της Αθήνας τότε. Πλακόστρωτοι δρόμοι χωρίς ηλεκτρικό, ούτε νερό στα σπίτια. Μόνο φωνές ανθρώπων και ζώων. Ούτε καυσαέρια, ούτε άλλη ρύπανση. Τα παιδιά δεν έχουν κινητά, ούτε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Παίζουν με ό,τι βρουν στο δρόμο, ελεύθερα και ζωηρά.
Μέσα από την περιπλάνηση της Μύρτιδας αναδεικνύεται η καθημερινή ζωή των Αθηναίων του 5ου αιώνα π.Χ., αλλά και οι διατροφικές τους συνήθειες. Τι τρώγαν, πώς μαγειρεύαν, τι τρόφιμα ήταν διαθέσιμα και πώς;
Μια διαφορετική ζωή… που έκανε τα παιδιά να βιώνουν το περιβάλλον… την οικογένεια… το πολίτευμα…

* Η Μύρτις ήταν ένα κοριτσάκι που έζησε στα χρόνια της άνθισης της δημοκρατίας επί Περικλή. Θύμα του λοιμού, που σχεδόν ερήμωσε την Αθήνα. Ο καθηγητής της οδοντιατρικής, Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ανάπλασε το πρόσωπό της, με βάση το κρανίο της. Αυτό το κοριτσάκι δεν έπαψε να ζει στιγμή παρά τον θάνατό της πριν 2500 χρόνια. Βλέπετε τα παιδιά ανεξάρτητα τόπου και χρόνου είναι πάντα τα ίδια. Παιχνιδιάρικα, σκανταλιάρικα, ζωηρά, γεμάτα ενέργεια….

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.