XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Μία ιστορία γνώσης και προσφοράς μέσα από τις σελίδες…”Η Πατησίων Ζει”

Please log in or register to like posts.
News

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η κοινωνική προσφορά της Λεοντείου απέναντι στο συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη. Ο θεσμός του Φιλόπτωχου Μαθητή εγκαινιάστηκε το 1923, όταν οργανώθηκε για πρώτη φορά έναν έρανος σε σταθερή βάση, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανακούφιση των προσφύγων, θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Αυτός ο θεσμός συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και δημιουργεί μία κοινωνική συνείδηση και αντίληψη στους μαθητές τόσο απαραίτητη και χρή σιμη στις μέρες μας. Σταδιακά, η φιλανθρωπική δραστηριότητα στράφηκε και προς άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κατοχικού συσσιτίου που πρόσφερε η Λεόντειος στους πολίτες της Αθήνας. Η κοινωνική προσφορά σχετίζεται άμεσα με το χαρακτήρα και την πορεία του ιστορικού αυτού σχολείου. Γι’ αυτό, το φιλανθρωπικό έργο του συνεχίζεται και σήμερα μέσα από παγιωμένους θεσμούς, όπως ο Φιλόπτωχος Μαθητής, οι επισκέψεις σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, εκδηλώσεις αλληλεγγύης και εθελοντισμού κλπ.

Μία ιστορία γνώσης και προσφοράς

Η Λεόντειος είναι ένα από τα παλαιότερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας. Το σχολείο ανήκει στο μοναχικό Τάγμα των Μαριανών Αδελφών, που ιδρύθηκε στη Γαλλία το 1817.  Οι πρώτοι Μαριανοί Αδελφοί έρχονται στην Ελλάδα το 1907, για να αναλάβουν τη Διεύθυνση του Λεοντείου Λυκείου της οδού Σίνα, το οποίο λειτουργούσε ήδη από το 1838. Πρόκειται λοιπόν για ένα σχολείο, η ίδρυση του οποίου σχεδόν συμπίπτει χρονικά με τη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους.

Γρήγορα το έργο των «frères» γίνεται γνωστό στην αθηναϊκή κοινωνία και ο αριθμός των μαθητών τους αυξάνεται γοργά. Για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις, οι Μαριανοί Αδελφοί το 1924 οικοδομούν ένα νέο κτίριο στο προάστιο «Αλυσίδα», το σημερινό Τέρμα Πατησίων. Εκείνη την εποχή, η περιοχή ήταν εξαιρετικά αραιοκατοικημένη, με πλούσια βλάστηση, κυρίως από ελαιόδεντρα  και λογιζόταν ως η εξοχή των Αθηναίων. Ο τόπος, λοιπόν, ήταν ιδανικός για την ανέγερση ενός μεγάλου Σχολείου – Οικοτροφείου με σύγχρονες εγκαταστάσεις και όλες τις ανέσεις της εποχής.

Το Λεόντειο γνώρισε μια ακμάζουσα και ανοδική πορεία μέχρι το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940. Τότε, τα μαθήματα διακόπηκαν και εκεί
εγκαταστάθηκε το 10ο έκτακτο Νοσοκομείο Στρατού για την περίθαλψη των τραυματιών του αλβανικού μετώπου. Κατά τα χρόνια της Κατοχής, η Λεόντειος έγινε κέντρο διανομής συσσιτίου του οργανισμού «Εστία της Θείας Πρόνοιας», που μοίραζε καθημερινά περίπου 3000 μερίδες φαγητού σε κατοίκους της περιοχής.

Μεταπολεμικά, η Λεόντειος γνωρίζει και πάλι μεγάλη ακμή, παρέχοντας ολοκληρωμένη παιδεία επιπέδου στους μαθητές της. Παράλληλα με τις υψηλότατες σχολικές επιδόσεις των μαθητών, το σχολείο φροντίζει για την πνευματική τους καλλιέργεια, οργανώνοντας εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις, που αναδεικνύουν τα ταλέντα τους και αποτελούν φάρο πολιτισμού για την περιοχή των Πατησίων. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι από τα θρανία της Λεοντείου πέρασαν προσωπικότητες, που διακρίθηκαν στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, όπως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο, ο Μίμης Πλέσσας, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο Απόστολος Γιαγιάννος, ο Αλέξης Ακριθάκης, ο Χάρης Τσέβης και πολλοί άλλοι. Εποχή έχουν αφήσει επίσης και οι εξαιρετικές γυμναστικές επιδείξεις, που γίνονταν στο τέλος της σχολικής χρονιάς και αποσπούσαν τον θαυμασμό  των παρισταμένων για τις υψηλές επιδόσεις των μαθητών στον αθλητισμό. Άλλωστε, το ζωντανό επίτευγμα της Λεοντείου είναι οι ίδιοι οι απόφοιτοί της, οι οποίοι εδώ και έναν αιώνα στελεχώνουν επάξια πολλούς και σημαντικούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας, πάντοτε με σεμνότητα, ταπεινότητα, σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες, απομακρυσμένοι από αλαζονικές συμπεριφορές.
Με τα χρόνια, η πρωτεύουσά μας επεκτάθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα τα Άνω Πατήσια να γίνουν μια αστική πυκνοκατοικημένη περιοχή, στην οποία έζησαν επιφανείς προσωπικότητες των τεχνών, των γραμμάτων, της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου μας, αλλά και της εκκλησίας. Η Λεόντειος συνδέει άρρηκτα την πορεία της με την ανάπτυξη της πόλης της Αθήνας. Γι’ αυτό, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2004 για τα 170 χρόνια της Αθήνας ως πρωτεύουσας της Ελλάδας από διάφορους φορείς, έγινε εκτενής αναφορά στην παρουσία και την κοινωνική προσφορά της Λεοντείου όχι μόνο στους νέους, αλλά και στο σύνολο της αθηναϊκής κοινωνίας.

Το σχολείο σήμερα εξακολουθεί να στεγάζεται στα ιστορικά κτίρια του 1924 και 1926, αλλά έχει επεκταθεί και εκσυγχρονιστεί πολλές φορές, ώστε να ανταποκρίνεται απόλυτα στις διδακτικές και παιδαγωγικές ανάγκες ενός εκπαιδευτηρίου του 21ου αιώνα.


Picture
Πηγή : Περιοδικό “Η Πατησίων Ζει”

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.