XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Ο απόφοιτος Θοδωρής Πανταλέων ο Σουρεαλιστής μας

Please log in or register to like posts.
News

Ο Θεόδωρος Πανταλέων σουρεαλιστής ζωγράφος και χαράκτης.
Γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα αποφοίτησε απο τη Λεόντειο το 1963 και σπούδασε στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Σχολή Δοξιάδη). Ανάμεσα στους δασκάλους του ήταν και ο Ηλίας Δεκουλάκος για τη ζωγραφική.
Στην Εθνική Πινακοθήκη υπάρχει έργο του, ενώ άλλα βρίσκονται (εκτός αυτών που είναι σε ιδιωτικές συλλογές είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό), σε Δημοτικές Πινακοθήκες, στο Μουσείο Κοπελούζου, στο Μουσείο Βορρέ και στο Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη.
Στα έργα του, χρησιμοποιεί τυπικά στοιχεία του σουρεαλισμού, ενώ προσθέτει στοιχεία μανιερισμού με προσωπογραφίες όπου χρησιμοποιεί ονειρικά και φανταστικά σύνολα.
Παρά τις επαφές του με τις κατακτήσεις διαφόρων δημιουργών του σουρεαλισμού, που αναγνωρίζονται σε μερικές περιπτώσεις, κατορθώνει να φτάσει σε μια περισσότερο προσωπική εκφραστική γλώσσα. Στην κατεύθυνση του σουρεαλισμού η ζωγραφική του διακρίνεται για τη σχηματοποίηση των μορφών και τις τονισμένες παραμορφώσεις, την ονειρική περισσότερο ατμόσφαιρα και τον προβληματικό χώρο, την εσωτερικότητα του χρώματος και την πληρότητα της γραμμής του.

Σε αρκετά έργα του χρησιμοποιεί την εικόνα από ένα ιδεαλιστικό νεανικό πρόσωπο γυναίκας και συνδυάζει στοιχεία από το παρελθόν με αποσπασματικά και παραμορφωμένα στοιχεία από την αντικειμενική πραγματικότητα, ενώ αλλού παρεμβάλλεται στο έργο του ένα ακίνητο πουλί, δημιουργώντας μυστήριο στο σύνολο.

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.