XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Ένας Λεοντιδεύς στο Παιδαγωγικό Συμπόσιο των Λεοντείων Σχολών

Please log in or register to like posts.
News

Την περασμένη εβδομάδα, στις 19 και 20 Ιανουαρίου 2018, πραγματοποιήθηκε από τις δύο Λεοντείους το Παιδαγωγικό Συμπόσιο σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα.

Οι εκδηλώσεις, τόσο την πρώτη όσο και τη δεύτερη μέρα, ξεκίνησαν με χαιρετισμούς από τους διευθυντές των δύο σχολών και με μια μικρή εισαγωγή στις δραστηριότητες που επρόκειτο να λάβουν χώρα. Την Παρασκευή 19/1, το πρώτο μέρος του συμποσίου πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Λεοντείου Σχολής Αθηνών, όπου αρχικά ένας καθηγητής της Θεολογικής Σχολής της Καταλονίας έκανε την εισήγηση του. Μετά το κέρασμα της σχολής στους παρευρισκομένους, ακολούθησαν τέσσερις ομιλητές από το χώρο της εκκλησίας και της εκπαίδευσης. Ανάμεσα τους ο κ. Μπέγζος, προκοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο οποίος χαρακτήρισε το σχολείο μας ως ένα μεγάλο, ιστορικό, οικουμενικό εκπαιδευτήριο, ανοιχτό σε όλους. Η ημέρα έκλεισε με μουσικό δρόμενο από τους νεαρούς μαθητές της Λεοντείου Σχολής Αθηνών.

Την επομένη, συγκεντρωθήκαμε στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης για την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του παιδαγωγικού συμποσίου. Κι εκεί πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένοι χαιρετισμοί, ενώ στη συνέχεια υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης εργαστηρίων με διαφορετικές θεματικές, που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικών με την εκπαίδευση. Και εκείνη την ημέρα υπήρξε κέρασμα, όπως επιβάλλει ο όρος “συμπόσιο” κι αμέσως μετά η ακρόαση εισηγητών από τον ακαδημαϊκό χώρο. Μεταξύ άλλων επιφανών ακαδημαϊκών ξεχώρισε ο συναπόφοιτός μας, κ. Λουκάς Τσούκαλης.

Ο κ.Λουκάς Τσούκαλης είναι ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με σπουδές σε Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο. Έχει λάβει το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έχει διδάξει σε πανεπιστημιακά ιδρύματα τόσο της Ευρώπης όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Πέρα από μία πληθώρα επιστημομικών διακρίσεων, έχει λάβει το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του, ο συναπόφοιτος τόνισε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία διαμορφώνει τους πολίτες του αύριο και σημείωσε τη σημασία της δια βίου εκπαίδευσης. Επίσης, περιέγραψε τον ρόλο της οργανωμένης ο οποίος βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος συμπεριλαμβάνει τη βοήθεια που πρέπει να προσφέρει το εκπαιδευτικό ίδρυμα στους μαθητές του για να διαμορφώσουν τον αξιακό τους χαρακτήρα. Ο δεύτερος έγκειται στην υποστήριξη των μαθητών για να αποκτήσουν “εργαλεία” για επικοινωνία επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της γλωσσομάθειας. Τέλος, ο τρίτος εμπεριέχει την όξυνση της περιέργειας των μαθητών και ειδικότερα να μάθουν αυτοί “να μαθαίνουν, να αξιολογούν, να συνθέτουν και να ανανεώνουν τη γνώση”.

Είναι χαρά μας να βλέπουμε τους αποφοίτους της Ένωσης Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου (ΕΑΛΛ) να γίνονται προσκεκλημένοι σε εκδηλώσεις τέτοιου κύρους.

Παναγιώτης Πολίτης-Λάμπρου

Τζορτζίνα Σεϊτανίδου

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.