XΟΡΗΓΟΣ whitetip

Ερρίκος Σκάσσης η εμβληματική προσωπικότητα της Λεοντείου

Please log in or register to like posts.
News

Χρόνια η ΕΑΛΛ έψαχνε να βρεί μια φωτογραφία του Ερρίκου Σκάσση στο Σχολείο.
Αν μελετήσεις την ιστορία της Λεοντείου ο Ερρίκος Σκάσσης είναι η πλέον εμβληματική φυσιογνωμία που πέρασε από τη διεύθυνση του σχολείου.
Γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου ήταν καθηγητής της λατινικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσού και πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών κατά τη διάρκεια της κατοχής. Ως πρύτανης υπέγραψε . επιστολή διαμαρτυρίας προς τις ελληνικές και γερμανικές αρχές σχετικά με την εκτόπιση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Εξαιτίας αυτής της πράξης τιμωρήθηκε με τριμηνιαία πειθαρχική απομάκρυνση από τα καθήκοντά του. Λίγο αργότερα το 1942 ως Λυκειάρχης της Λεοντείου αρνήθηκε να εκτελέσει την εορτή της 25ης Μαρτίου σύμφωνα με τις υποδείξεις των Γερμανων συνελήφθη και κινδύνευσε με εκτέλεση Το 1955 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος το 1968.
Απεβίωσε στην Αθήνα το 1977

Αρχεία ΕΑΛΛ: Στη φωτογραφία (1966) διακρίνονται Παναγιωτόπουλος Διευθυντής ΛΛΝΣ ,κος Σκάσσης, Fr. Pascal, Fr Michel

Σχόλια:

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ

Δίπλα του ίσως ιερέας Αντώνιος βαρθαλιτης μετέπειτα αρχιεπίσκοπος καθολικών Κέρκυρας και παρακάτω πάλι ίσως ο φρ.

Nikos Petris

 Yπάρχει και άλλη φωτογραφία από την επίσκεψη του αείμνηστου Ερρίκου Σκάσση στην Νέα Σμύρνη το 1968. — Με τον Fr. Joseph Διευθυντή τότε. Η προσφώνηση γίνεται από τον Fr. Acyndinus υποδιευθυντή. Στο βάθος διακρίνονται καθηγητές εκ των οποίων μόνο τον φιλόλογο Καραδήμα γνωρίζω και ο Παναγιωτόπουλος είναι πίσω από τον Fr, Joseph, αλλά λόγω ύψους μόνο τα μαλλιά του φαίνονται λίγο. Η φωτογραφία είναι δημοσιευμένη στο Suvenir Νέας Σμύρνης 1968. Δεν το έχω πρόχεMay be an image of 2 people and people standingιρο, αλλά νομίζω ότι έχει και λεπτομέρειες για τον λόγο της επίσκεψης. Αν δεν το έχεις κάποια άλλη στιγμή μπορώ να το βρω. —

 

 

Σου αρέσει αυτό το άρθρο, κανε μας like!

Please log in or register to like posts.